Gitary Fender sadli aj divokej náture rokenrolových hviezd

Pred 110 rokmi sa narodil gitarový konštruktér Leo Fender, jeden z mužov, ktorí dali podobu súčasnému rocku.

10.08.2019 09:00
Stratocaster Leo Fender Foto: ,
Model Stratocaster predstavil gitarový konštruktér Leo Fender v roku 1954.
debata

Jeho model Stratocaster, ktorý predstavil v roku 1954, si získal v ére rokenrolu veľkú obľubu, pretože vďaka masívnemu telu dobre znášal často divoké zaobchádzanie hudobníkov. Na gitary značky Fender hrali napríklad Buddy Holly alebo Jimi Hendrix, obľúbili si ich tiež Eric Clapton či Sting.

Syn farmára Fender už na škole úplne prepadol elektronike a kamarátom opravoval rádia a iné spotrebiče. Najviac mu však učarovali hudobné nástroje. V 40. rokoch experimentoval s gitarami a zosilňovačmi, ale s ich zvukom nebol spokojný, stále hľadal niečo nové. V roku 1950 vyrobil elektrickú gitaru pre džezmanov, ktorej dal meno Broadcaster (neskôr Telecaster), ale tí o ňu nejavili veľký záujem. Rokenroloví muzikanti z nej však boli nadšení.

V roku 1965 predal svoju firmu Fender Musical Instruments Corporation televíznej spoločnosti CBS. V tom čase už niekoľko rokov bojoval s vážnou streptokokovou infekciou a jeho prognóza nebola najlepšia. Nakoniec sa uzdravil a vo fachu zostal aj naďalej. Najprv ako konzultant vo firme Fender, neskôr založil nové a úspešné firmy Music Man a G&L. Pre nich Fender naďalej vylepšoval konštrukcie gitár aj ďalších nástrojov, práci sa usilovne venoval ešte v čase, keď už ho trápila Parkinsonova choroba.

Leo Fender zomrel 21. marca 1991 v Kalifornii vo veku 81 rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #gitara #Jimi Hendrix #rokenrol #Leo Fender #Fender