Ján Kuric o Petrovi Dudákovi z kapely Hex: Bol nesmierne ľudský, vnímavý a pokorný

Na zosnulého speváka kapely Hex, Petra „Ďuďa“ Dudáka, spomínajú Ján Kuric, Katka Knechtová a ďalší.

15.08.2019 13:23
Peter "Ďuďo" Dudák Foto:
Spevák kapely Hex Peter "Ďuďo" Dudák zomrel vo veku 46 rokov.
debata

Spevák, autor hudby a producent Peter „Ďuďo“ Dudák zomrel vo veku 46 rokov, prehral boj s ťažkou chorobou.

Ján Kuric, spevák skupiny Vidiek

Spevák skupiny Vidiek Ján Kuric. Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Vidiek Spevák skupiny Vidiek Ján Kuric.

Správa o úmrtí Petra dostala mňa, aj celú moju rodinu. Poznali sme sa naozaj dlho. Nedávno sme spolu dokonca boli aj na karnevale Divadla Astorka, kde bol so svojou partnerkou. Prišiel v kostýme smrtky, čo mi celkom vyrazilo dych. Svoju chorobu bral s neskutočným nadhľadom. Najskôr som sa za to na neho hneval, no neskôr sa môj hneď zmenil na obdiv. Do poslednej chvíle veril, že chorobu porazí, no svoj boj, bohužiaľ, prehral. Zhodou okolností na to isté zomrel aj môj otec, takže som vedel, aká zákerná vie byť rakovina pankreasu. Peter bol, samozrejme, výborný muzikant, no treba zdôrazniť, že bol všestranným talentom. Navyše bol vždy nesmierne ľudský, vnímavý a pokorný.

Tomáš Sloboda, spevák skupiny Le Payaco

Foto: Tomáš Holetz
tomas Sloboda

Ide mi roztrhnúť hruď. Nadnes (15. 8.) sme boli dohodnutí, že ho pôjdeme so Zuzkou pozrieť do nemocnice. V piatok sme spolu naposledy volali. Pochválil sa mi, že dostal od chalanov z kapely podpísaný vinyl od The Cure. Aj fotku mi poslal. Chcel som mu doniesť gramofón do tej nemocničnej izby, že nech si má na čom tú platňu aj vypočuť. Povedal len, že ho veľmi poteší, keď prídeme. Nestihli sme. Nenachádzam žiadne slová. Cítim iba veľký, veľký smútok. Zomrel mi dlhoročný „parťák“ a priateľ. Náš priateľ Ďuďo. Veľa rokov spoločného života. Veľa smiechu, hudby, chlapčenských hlúpostí, zážitkov a úprimných rozhovorov.

Katarína Knechtová, speváčka

Speváčka Katka Knechtová. Foto: SITA, Viktor Zamborský
Knechtová Speváčka Katka Knechtová.

Je mi neskutočne smutno, že odišiel taký mladý človek a za takých ťažkých okolností v podobe zákernej choroby. Budeš mi chýbať, Ďuďo. Úprimnú sústrasť najmä jeho najbližšej rodine, chlapcom z Hexu… Odpočívaj v pokoji.

Vlado Nosáľ, spevák skupiny Queer Jane

Vlado Nosáľ (vpredu), spevák skupiny Queer Jane. Foto: Soňa Maletz
Queer Jane Vlado Nosal V strede Vlado Nosáľ (vpredu), spevák skupiny Queer Jane.

Ďuďo bol výnimočný talent, ktorý dokázal na slovenské texty zložiť nápaditú, no pritom ľahko znejúcu hudbu. Podarilo sa mu niečo v týchto končinách unikátne – pesničky Hex mali svoju vlastnú tvár, a napriek tomu sa mnohé z nich stali mainstreamovými hitmi. Dnes si ich albumy od rána púšťam a iba si opäť potvrdzujem, že patria k tomu najlepšiemu, čo tu vzniklo. Je veľmi smutné, že Ďuďo nám už svoje pesničky nezaspieva. Som ale presvedčený, že v mnohých ľuďoch budú znieť ešte dlho.

Členovia kapely HEX

Členovia kapely Hex aj so zosnulým Petrom... Foto: René Miko
Hex Členovia kapely Hex aj so zosnulým Petrom Dudákom (vľavo).

14.8. 2019 nás po dlhej a ťažkej chorobe opustil náš kamarát, brat, priateľ. Cítime nekonečnú bolesť. Aj napriek tomu, že sme už dlhší čas boli konfrontovaní s krutou realitou, stále nevieme túto informáciu pochopiť. Ďakujeme za krásnych spoločných 30 rokov, nekonečné množstvo spoločnej radosti, zážitkov a všetkého, čo si nám v živote doprial. A nebolo toho málo. Nikdy nezomrie ten, ktorý žije v piesňach a našich srdciach…

Braňo „Bejzo“ Bajza, spevák kapely Polemic

Braňo "Bejzo“ Bajza z  Polemicu. Foto: Profimedia
Braňo "Bejzo“ Bajza Braňo "Bejzo“ Bajza z Polemicu.

Ďuďo bol renesančná osobnosť, čistá duša a ozajstný dobrák od kosti. Nikdy to nebol len kolega, ale hlavne kamarát. Ľudia, ktorí ho poznali najmä z koncertných pódií, si možno neuvedomovali, že bol aj vynikajúcich muzikantom a multiinštrumen­talistom. Doteraz si spomínam na nahrávanie nášho prvého albumu. Pomohol nám nielen ako producent, ale aj ako hudobník, ktorý na drvivú väčšinu pesničiek nahral fantastické klávesy. Ešte dnes mám pred očami jeho obrovské nadšenie, keď po prvý raz uvidel originálny organ Hammond, ktorý sme si vtedy požičali. Požiadal nás, aby sme mu dali hodinku, nech si na nástroj zvykne a naučí sa na ňom nejaké grify. Po hodinke si sadol a nahral úžasné veci. Bolo neuveriteľné, ako rýchlo sa s tým nástrojom zžil. Bol to naozaj talentovaný hudobník.

O našich spoločných príhodách by som mohol rozprávať hodiny a hodiny. Najdôležitejšie je, že bol vždy ochotný pomôcť. Ako producent spolupracoval s mnohými ďalšími kapelami a interpretmi. Bol to taký producentský doktor. Pieseň, s ktorou si jej autori niekedy nevedeli dať rady, dokázal veľmi citlivo upraviť. Aj naše pesničky pocítili jeho „zásahy“, nikdy však nezmenil ich charakter, iba im domohol k tomu, aby naplno využili svoj potenciál. Takýchto producentov je naozaj málo. Nikdy si nepotreboval liečiť svoje ego, odsúval ho stranou a sústredil sa len na samotnú pieseň.

Za mnohé však vďačíme nielen Ďuďovi, ale celej kapele Hex. Všetci nám v začiatkoch pomáhali. A nielen nám. Ide o akýchsi bardov porevolučnej vlny, ktorým sa ako prvým podarilo preraziť a so svojím úspechom sa neváhali podeliť. Vždy mysleli aj na ostatných. Je mi veľmi ľúto, že Ďuďo odišiel. Je to veľká strata pre celú slovenskú pop music. Bol jedným z najdôležitejších autorov nielen 90. rokov. Na konte má množstvo hitov a skladieb, ktoré už medzičasom zľudoveli, a keby mu v tom choroba nezabránila, určite by zložil ešte množstvo ďalších.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Katarína Knechtová #Tomáš Sloboda #Ján Kuric #Peter Dudák