Salvatore Ganacci. Najhorší DJ či ikona?

Na scéne vyvracia všetky predstavy o klasickej úlohe dídžeja. Ak práve nestojí pred mixážnym pultom a nepredvádza tie najšialenejšie tanečné kreácie, pravdepodobne do mikrofónu kričí chytľavé popevky alebo prenikavým pohľadom nehybne sleduje publikum. Počas setu mu nerobí problém ani trošku si zdriemnuť.

20.08.2019 09:00
Salvatore Ganacci Foto:
Salvatore Ganacci vo videoklipe ku skladbe Horse.
debata

To, že ho pritom sledujú tisícky ľudí na hudobnom festivale, nie je žiadna prekážka. Švédsky DJ a producent Salvatore Ganacci je už dlhší čas v hľadáčiku médií a fanúšikov tanečnej elektronickej hudby. Kým jedna strana ho označuje za najhoršieho dídžeja všetkých čias, obhajcovia ho vynášajú do nebies ako novodobú ikonu, ktorej sa vďaka poriadnej dávke recesie a nadhľadu podarilo obrodiť upadajúci žáner.

Vrchol nevkusu alebo geniálna šou? Túto otázku si zrejme minulý rok položili návštevníci belgického festivalu Tomorrowland po tom, čo na hlavnej scéne zažili vystúpenie Emira Kobilića, viac známeho pod pseudonymom Salvatore Ganacci. Kým si po festivale ešte mnohí lámali hlavu nad tým, ako tento hudobný zážitok spracovať, výstredný umelec sa vďaka nemu zatiaľ stal hitom internetu. Jeho extravagantný prejav rozdelil aj samotnú dídžejskú obec, ktorá okrem nevinnej zábavy hovorí aj o dehonestácii remesla. Kto je vôbec tento dídžej a čo chce povedať svetu? Má vôbec nejaký plán? Jedno je isté, čím viac otázok, tým väčšie mystérium a popularitu okolo seba buduje.

Rodák z Bosny a Hercegoviny len nedávno oslávil 33 rokov. Vyrastal vo Švédsku, kde od svojich kamarátov získal pri futbalovom zápase aj prezývku. Ako ešte v roku 2016 prezradil v rozhovore pre magazín Your EDM, Salvatore Ganacci odkazuje na jeho taliansky štýl hry a, samozrejme, dlhé vlasy, ktoré často prekážali súperom. „Je to imaginárne meno, moje alter-ego. Pri mnohých veciach, ktoré robím, ide o interný humor. Vtipkujeme o nich s priateľmi a potom ich jednoducho zverejníme. Mnoho ľudí im nerozumie. Pýtajú sa, či ide o žart, alebo nie. Na druhej strane, sú veci, ktoré beriem naozaj vážne a ľudia ich vnímajú ako zábavu,“ posťažoval sa vtedy Ganacci. Žartom však dozaista nie je jeho hudobný vkus. Ako priznal, rád si vypočuje filmové skladby Ennia Morriconeho, Hansa Zimmera, nad všetkými však kraľuje írska speváčka a hudobníčka Enya.

Ganacci je aj vášnivým ochrancom práv zvierat, čo demonštruje aj v novej piesni Horse. Skladba, ktorú zverejnil v apríli, má na YouTube už viac ako 12,5 milióna videní. DJ vo videoklipe komunikuje s dravým vtákom, šoféruje vlastnú topánku a po tom, čo vykoná spravodlivosť na bezcitných ľuďoch, v nej odváža týrané zvieratá. Bizarnou estetikou sa Ganacci asi najviac približuje estónskemu raperovi Tommymu Cashovi, ktorému sa podarilo povýšiť exotiku krajín bývalého sovietskeho bloku na samostatný umelecký žáner. Dvojica sa dokonca stretla aj na jednom pódiu. Tommy Cash bol tento rok hosťom Ganacciho šou na Tomorrowlande.

Keď minulý rok v apríli zomrel slávny švédsky DJ a producent Avicii, diskusia sa okrem iného zvrtla aj na samotnú budúcnosť elektronickej tanečnej hudby, tzv. EDM. Avicii bol symbolom mileniálov, ktorí v kolektívnom hudobnom opojení hľadali najmä únik z reality, Salvatore Ganacci však predstavuje celkom iný typ umelca. Scénu, ktorá ho vytvorila, uznáva a paroduje zároveň, a práve svojím často šokujúcim prístupom núti ľudí, aby zo svojej bezpečnej ulity na chvíľu vyliezli. Zásadnou otázkou preto nie je to, či je Ganacci schopným alebo neschopným dídžejom, ale to, či sa EDM dokáže z jeho úspechu poučiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #DJ #Salvatore Ganacci