Jack White a Jack Black sa spojili. Jack Grey je na ceste

Jeden je bývalým členom skupiny White Stripes, zakladateľom vydavateľstva Third Man Records, ale najmä svojským hudobníkom s vycibreným vkusom. Druhý je nielen muzikantom, ale hlavne hercom, ktorého si väčšina divákov spája najmä s úlohami v komediálnych snímkach.

23.08.2019 09:00
Jack Black Foto: ,
Americký spevák a herec Jack Black.
debata

Jack White a Jack Black toho okrem krstného mena veľa spoločného nemajú, no práve vďaka lákavej kontrastnej „čierno-bielej“ kombinácii priezvisk sa o ich spojení vtipkuje prakticky od začiatku ich kariéry. Po mnohých rokoch sa dvojica konečne rozhodla vyhovieť apelu zo strany fanúšikov a naplnila jednu z najočakávanejších spoluprác na hudobnej scéne.

Obaja sa preslávili v približne rovnakom období. Jack White (44), vlastným menom John Anthony Gillis, založil spolu s jeho bývalou manželkou Meg White kapelu The White Stripes v roku 1997. Detroitská rocková formácia, ktorú ľudia poznajú predovšetkým vďaka hitu Seven Nation Army, sa v roku 2011 rozpadla, dodnes si však u niektorých obdivovateľov udržiava kultový status. V čase, keď kapela vydala tretí album White Blood Cells (2001), sa v kinách objavila aj komédia Pekelná ženská, v ktorej stvárnil svoju prvú hlavnú rolu americký herec Jack Black (49). Priaznivý ohlas divákov mala aj nasledujúca snímka Ťažko zamilovaný, kde si zahral po boku Gwyneth Paltrow. Black sa stal hollywoodskou hviezdou, čo potvrdil aj mimoriadne úspešný film Škola ro©ku (2003). Za svoj výkon získal dokonca nomináciu na Zlatý glóbus.

Spevák Jack White na koncerte svojej kapely The... Foto: SITA/AP, Dan Steinberg
Jack White Spevák Jack White na koncerte svojej kapely The Raconteurs.

Čím viac rástla popularita tejto dvojice, tým častejšie sa na diskusných fórach objavovali zmienky o ich prípadnej spolupráci. Zintenzívnili sa najmä v roku 2006, keď Jack White a Jack Black vystúpili na slávnostnom odovzdávaní cien MTV Video Music Awards. Black sa mal po šou vyjadriť, že by si vedel takéto spojenie predstaviť, White však nereagoval. Nulový ohlas si vtedy médiá vysvetlili osobnou antipatiou zo strany Whitea. Ako ešte toho roku uviedol hudobný server BrooklynVegan, hudobníka sa začali pýtať, prečo nenávidí Jacka Blacka. Medzi zvedavcami bola vtedy aj Whiteova mama. Ďalšie roky priali najmä fantázii jednotlivcov na sociálnych sieťach, ktorí sa predbiehali v údernejších názvoch neexistujúcej formácie. Minulý rok sa k téme vyjadrilo aj vydavateľstvo Third Man Records. „Ak by Jack White a Jack Black založili kapelu/alebo mali spolu dieťa, nazvali ho ju/ho ,Jack Grayʻ,“ stálo v oficiálnom príspevku na Twitteri.

Zlom nastal v júni tohto roku, keď sa na Instagrame Blackovej kapely Tenacious D z ničoho nič zjavila fotografia s Jackom Whiteom. Ako sa neskôr ukázalo, išlo o náhodné stretnutie na londýnskom letisku po tom, čo sa obe kapely – Tenacious D aj Whiteova formácia The Raconteurs – vracali z koncertu. Onedlho sa však ukázalo, že práve toto nevinné stretnutie mohlo nakoniec prelomiť ľady. Jack Black 10. augusta zverejnil na svojom YouTube kanáli JablinskiGames 17-minútové video s názvom Jack Gray. So svojím spoluhráčom Kyleom Gassom v ňom v sprievode Whitea navštevujú jeho vydavateľstvo Third Man Records sídliace v Nashville. Neskôr smerujú do jeho domu, kde mali podľa vlastných slov nahrať spoločnú skladbu. „Toto je legendárna spolupráca,“ hovorí vo videu Black. „Každý na to čakal a teraz je to tu.“

Zatiaľ nie je známe, kedy spoločnú skladbu zverejnia, ani to, či ide o ojedinelý počin, alebo o začiatok trvalejšej spolupráce. Fanúšikom oboch Jackov však zatiaľ musí postačiť vedomie, že na ich názore dvojici zrejme záleží. A to aj v prípade, ak sa zakladá len na triviálnej slovnej hračke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hudba #Jack White #spolupráca #Rocknroll #Jack Black