Yuja Wang: Móda ma nudí, chcem len dobre vyzerať

V odvážnom modeli, ktorý viac odhaľoval, ako zakrýval, ráznym krokom prešla štíhla čiernovláska scénu sa sadla si za klavír. Šesťstotisíc divákov vítalo Yuju Wang nadšeným aplauzom.

23.08.2019 16:00
Yuja Wang Foto:
Klaviristka Yuja Wang je jednou z hviezd, ktoré vystúpia na 55. ročníku Bratislavských hudobných slávností.
debata

Bola jednou z hviezd veľkolepého koncertu pod Eiffelovkou, ktorý sa každoročne koná pri príležitosti štátneho sviatku Francúzska. Trúfalá módna kreácia, čo sa zďaleka nepodobala na veľkolepé róby operných hviezd a koncertných virtuózok, vyrazila dych aj komentátorovi priameho prenosu. Zmohol sa len na nič nevraviace – tak uvidíme, čo nám predvedie. Zahrala, ako inak, Fryderyka Chopina v sprievode Francúzskeho národného orchestra pod taktovkou Alaina Altinoglu.

„Chcem dobre vyzerať, ale móda ma nudí rovnako ako správy v mobile. Keď je hudba nádherná a zmyselná, prečo sa k nej náležite neobliecť,“ vysvetľuje v rozhovore pre The Guardian svoje netradičné a často provokatívne toalety, v ktorých vystupuje na svetových pódiách. „Mám právo obliecť si, čo chcem,“ tvrdí. Jej virtuozita, muzikalita a inteligencia ju vystrelili na najvyššie priečky rebríčka klavírnych virtuózov. „Pozoruhodná je jej technická ľahkosť, farebný rozsah a priezračná energia. Hlbiny jej muzikality vykresľujú s presvedčivou naliehavosťou svet každého skladateľa, ktorého dielo interpretuje,“ píše Financial Times.

„Začala som hrať na klavíri celkom prirodzene, pretože odmalička som neustále počúvala hudbu,“ vysvetľuje dcéra perkusionistu a baletky. „Od siedmich do štrnástich rokov som mala len jednu učiteľku klavíra. Rusku. Mala prístup ku všetkým vynikajúcim nahrávkam skladieb európskych skladateľov v interpretácii špičkových virtuózov. Často mi rozprávala o tajomstvách zvuku. Milovala klaviristu Evgenyho Kissina. Mala som deväť, keď som počúvala jeho vrcholné nahrávky Chopinových diel,“ spomína Yuja Wang.

Ako štrnásťročná odišla rodáčka z Pekingu na štúdiá do Kanady a Filadelfie. „Náhle som sa ocitla sama, okrem toho som nevedela po anglicky. Ale aspoň som sa naučila samostatnosti,“ hovorí dnes tridsaťdvaročná klavírna virtuózka, ktorá sa usadila v New Yorku. Zlom v jej hudobnej kariére nastal v roku 2007, keď na poste sólistky Bostonského symfonického orchestra nahradila o generácie staršiu Marthu Argerich, jednu z najgrandióz­nejších klaviristiek všetkých čias. Od dva roky neskôr už podpísala exkluzívnu zmluvu so spoločnosťou Deutche Grammophon a odvtedy patrí k najetablovanejším klaviristkám hudobného sveta. Jej vystúpenia zožínajú úspechy v hľadiskách prestížnych koncertných sál a jej nahrávkam nadšene tlieska odborná kritika aj laické publikum.

Klaviristka križujúca kontinenty s kalendárom zaplneným vystúpeniami na roky dopredu bude jednou z hviezd 55. ročníka Bratislavských hudobných slávností. Yuja Wang uvedie s vynikajúcimi Viedenskými filharmonikmi Koncert pre klavír d mol Sergeja Rachmaninova. Sedemnásť festivalových dní – od 27. septembra do 13. októbra prinesie aj ďalšie bonbóniky. Predstaví sa napríklad aj prestížny Royal Philharmonic Orchestra London s venezuelským dirigentom Rafaelom Payareom. Mezzosopranistka Elina Garanča, ktorá k Verdiho a Pucciniho obľúbeným áriám pridá aj temperamentné španielske piesne, či stálica medzinárodnej hudobnej scény – legendárny John Elliot Gardiner so svojím English Baroque Soloists & Monteverdi Choir.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #Bratislavské hudobné slávnosti #Eiffelova veža #Yuju Wang