Peter Nagy vydá album Pianko 2, zároveň chystá česko-slovenské turné

Spevák, skladateľ, textár, hudobník a producent Peter Nagy vydal nový album Pianko 2. Obsahuje 13 prearanžovaných hitov s klavírom a sláčikovým kvartetom.

07.09.2019 09:00
Peter Nagy Foto: ,
Slovenský hudobník Peter Nagy.
debata

Na tento album zaradil aj novú skladbu Láska, smrť a sloboda, tri osudové ženy, ktoré sa v textoch Petra Nagya striedajú od začiatku. Novinku zahrá hitmaker aj na výročnom česko-slovenskom turné Peter Nagy 60 CZ /SK Tour. Začne ho 2. októbra v Nitre, ďalšími zastávkami budú Košice, Žilina, Bratislava a pokračovať bude v Česku.

Album Pianko 2 je pokračovaním albumu Pianko z minulého roka. Na albume sú prearanžované hity s klavírom a sláčikovým kvartetom. Piesne S nohami na stole, Kristínka iba spí, Bóje, Bosorkine slzy alebo Vianoce, Vianoce sú známe v rôznych aranžmánoch, ale práve na novom CD dostali nežnejší zvuk.

„Album obsahuje 13 piesní, pričom trinástka je moje šťastné číslo. Väčšinou sa mi dobré veci stali práve trinásteho. Preto som dal novú pieseň na trinástku ako na minulom albume. Nahrali sme tým pádom už celý repertoár rovnomenného koncertného programu, s ktorým sme absolvovali dve turné v rokoch 2017 a 2018. Na albume je bonusový track aj pridané dve piesne, ktoré boli v koncertnom programe jedny z najžiadanejších, Udobrenia a Agáty, kde sa predviedol aj náš skvelý klavirista z Indiga Marek Mečiar,“ vysvetľuje Peter Nagy.

Na novom albume spolupracoval Peter Nagy s klaviristom Pavlom Bartovicom a prvým huslistom a šéfom kvarteta Milanom Adamcom. Ten dal dokopy skvelých muzikantov. Peter Nagy pol roka pracoval v štúdiu s profesionálmi ako Martin Socháň (druhé husle), Júlia Bolebruchová (viola) a Jan Pospíšil (violoncello).

„Pavol Bartovic je umelec a profesionál, klavirista so svojským rukopisom. Mám slabosť na to, ako aranžuje klavír a ako Milan Adamec aranžuje sláčiky. To je presne tá dobrá miera, tak aby sme hudobne neušli láske fanúšikov. To je veľmi ťažké odhadnúť. Je to jemná a trpezlivá umelecká práca. Keď niečo vzniká, je to pre muzikantov naozaj náročné, lebo keď sa to už nahrá, je to vlastne navždy. Boli sme s režisérom Igorom Baarom veľmi často zavretí v štúdiu a prerábali,“ chváli spolupracovníkov Peter Nagy.

Na pripravovanom česko-slovenskom turné oslávi Peter nedávnu šesťdesiatku a zároveň 35 rokov na hudobnej scéne. „V každom svojom koncertnom programe som mal tiché gitarové či klavírne pesničky, kedy sa publikum stíši a počúva. Mám rád tie momenty, vtedy cítim najviac to porozumenie medzi mnou a fanúšikmi. Na to sa teším aj na novom turné. Moja srdcovka je teraz pieseň 50 žiráf, nová pieseň z minulého albumu. A budeme hrať aj úplne novú Láska, smrť a sloboda,“ uzatvára Peter Nagy.

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #album #hity #Peter Nagy