Víťazom Mercury Prize je raper Dave a jeho Psychodrama

Cenu Mercury Prize udeľovanú za najlepšiu britskú či írsku nahrávku posledných 12 mesiacov získal v noci zo štvrtka na piatok londýnsky raper Dave so svojím debutovým albumom Psychodrama.

20.09.2019 13:06
Dave získal cenu Mercury Prize za Album roka. Foto: ,
Dave získal cenu Mercury Prize za Album roka.
debata

Iba dvadsaťjedenročný hudobník nahrávku vydal v marci a denník The Guardian ju vtedy označil za najlepší a najodvážnejší britský rapový album súčasnej generácie. Na Mercury Prize uspel v konkurencii etablovaných mien ako sú Foals, Anna Calvi či The 1975, píše spravodajský web BBC.

„Toto som nečakal,“ povedal pri preberaní ceny Dave, ktorého plné meno je David Orobosa Omoregie. „Je to neskutočné. Je to obrovská pocta a som šťastný, že sa mi podarilo splatiť dôveru, ktorú mi veľa ľudí prejavilo,“ dodal mladý interpret po slávnostnom ceremoniáli. Okrem tradičnej sošky si z neho odnáša odmenu 25 000 libier.

Hlavnou inšpiráciou pre album Psychodrama je podľa médií príbeh Daveovho brata Christophera, ktorý si vo väzení odpykáva doživotný trest. Album je vystavaný podobne ako väzenská psychoterapia, pri ktorej majú trestanci v záujme rehabilitácie znova prežívať udalosti zo svojej minulosti. Dave sa na nahrávke venuje okrem väzenského systému tiež svojmu detstvu či skúsenostiam černošskej komunity všeobecne.

Členka tohtoročnej poroty a dídžejka Annie Mac pri vyhlasovaní uviedla, že Dave svojím debutom preukázal „pozoruhodnú úroveň hudobných zručností“, ako aj „odvahu a úprimnosť“. „Je skrátka výnimočná,“ povedala o nahrávke. Podľa BBC sa doteraz predalo bezmála 130 000 kópií, agentúra AFP uvádza, že ocenenie Mercury Prize spravidla predaj daného albumu výrazne navýši.

Vyhláseniu víťaza 28. ročníka súťaže predchádzal večer plný politických posolstiev, pričom podľa BBC bol program preniknutý „chaotickou naliehavosťou“, aká už dlhšiu dobu na podobných akciách nebola k videniu. O najväčší rozruch sa postaral ďalší mladý rapper Slowthai, ktorý pri svojom vystúpení prišiel na pódium s maskou britského premiéra Borisa Johnsona. Keď asi po minúte vyzliekol bundu, ukázalo sa, že pod ňou je tričko s nápisom „je..ť Borisa“.

Slowthai bol pred začatím slávnostného večera favoritom bookmakerov a jeho album Nothing Great About Britain podobne ako Psychodrama komentuje život ľudí s tmavou pleťou v Británii. Politické motívy sa objavujú aj na rade ďalších nominovaných albumov, čo hudobného kritika The Guardian viedlo k hodnoteniu, že žiadny predchádzajúci ročník Mercury Prize sa nezdal byť do takej miery formovaný aktuálnym dianím.

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #Dave