Edita Gruberová dostala cenu Oper! Award za celoživotné dielo

Slovenská sopranistka Edita Gruberová získala nemeckú cenu Oper! Award za celoživotné dielo.

22.09.2019 09:05
Edita Gruberová Foto:
Slovenská sopranistka Edita Gruberová na archívnom zábere.
debata

Speváčka, ktorá tento rok v marci ukončila kariéru v Bavorskej štátnej opere v Mníchove, je prvou laureátkou tohto novovyhlasovaného ocenenia, oznámila v sobotu agentúra DPA.

Edita Gruberová, ktorá operný spev vyštudovala v 60. rokoch na slovenskom konzervatóriu, v roku 1970 získala prvú rolu vo Viedenskej štátnej opere, kde vďaka svojim vynikajúcim výkonom čoskoro dostala stále angažmán.

V Prahe prvýkrát vystúpila v roku 1979, zatiaľ naposledy vystúpila v Národnom divadle v opere Norma od Vincenza Belliniho. Svoj um predvádzala na doskách operných domov v Miláne, New Yorku či Paríži. Cenu Oper! Award pre najlepšieho operného speváka získal poľský tenor Piotr Beczala, za najlepšiu opernú speváčku porota vyhlásila Američanku Joyce DiDonatovú.

Ocenenie sa udeľuje v 20 kategóriách. Za jeho vznikom stojí odborný časopis Oper!. Odôvodnil to tým, že hoci je v Nemecku najviac operných domov na svete, doteraz v krajine neexistovala cena, ktorá by bola vyznamenaním pre najlepšie osobnosti a inštitúcie tejto hudobnej brandže.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #opera #cena #spev #Edita Gruberová #životné dielo