Na klavíri aj jediným prstom

"Nikdy som nepovažoval mandolínu za hudobný nástroj, ktorý má nejaké limity. Žiadne nemá," hovorí Avi Avital.

23.09.2019 11:06
Avi Avital je virtuózny mandolinista. Foto:
Avi Avital je virtuózny mandolinista.
debata

Prvý hráč na mandolínu, ktorý bol nominovaný na prestížne ocenenie Grammy. Výnimočný izraelský virtuóz, vystúpeniami križujúci kontinenty, zavíta znova do Bratislavy. Na 20. ročník Konvergencií v Bratislave. Na koncerte, ktorým jubilejný medzinárodný festival komornej hudby v utorok vyvrcholí, však nebude sám.

S vokalistkou Loire Cotler a so štvornásobným držiteľom Grammy perkusionistom Glenom Velezom odpália vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu výbušný mix klasickej hudby a world music. So slovenskými hudobníkmi, huslistami Mariánom Svetlíkom a Petrom Bielym, violistom Danielom Rumlerom a violončelistom Jozefom Luptákom zahrajú aj skladby J. S. Bacha, Astora Piazzollu, Sulchana Cincadzeho, Davida Brucea. Nebude chýbať ani spoločná improvizácia a „konvergenčné prekvapenia“.

Sobota je, ako sa už stalo zvykom, vyhradená pre deti a rodičov. Že na klavíri sa dá hrať nielen štvorručne, trojručne, jediným prstom, zároveň na klaviatúre i zvonkohre či s prachovkou aj v rukaviciach dokáže dvojica klaviristov. Ivan Šiller a Tomáš Boroš pobavia publikum všetkých vekových kategórií dobrodružnými, zábavnými, strašidelnými, vtipnými, smutnými i veselými skladbami Györgya Kurtága a Boroša. K jednej dokonca pridajú aj tarantulky. Čo to bude, dozvedia sa návštevníci, ktorí sa rozhodnú stráviť sobotňajšie popoludnie na festivalovom Koncerte pre deti a rodičov v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v spoločnosti hud­by.

Koncertnou sálou Konvergencií sa stane Veľký evanjelický kostol v nedeľu večer. Britský violončelista a dlhoročný priateľ festivalu Robert Cohen so slovenskými virtuózmi ponúkajú Sláčikové okteto Es dur. Komorné dielo Felixa Mendelssohna Bartholdyho z čias skladateľovej mladosti. Cohen uvedie koncert Brittenovou Suitou pre sólové violončelo. A spoločne pridajú Šostakovičove Dve skladby pre sláčikové okteto.

debata chyba
Viac na túto tému: #Konvergencie #Avi Avital