Ticho lieči. Hudba tiež. A hudba o tichu dvojnásobne

Že ticho lieči, je všebecne známe. Aj hudba dokáže zaceliť všakovaké rany a hlboké jazvy. A čo potom hudba, ktorá je o tichu? O tichu, ktoré zúfalo hľadáme v sebe samých a nevieme ho nájsť.

26.09.2019 15:01
Trojica hudobníkov Longital – Shina, Daniel... Foto:
Trojica hudobníkov Longital – Shina, Daniel Salontay a Marián Slávka.
debata

Slovenská skupina Longital nahrala práve album o vnútornom tichu a nazvali ho exotickým slovom Mauna. Mauna je havajské slovo pre horu, alebo aj názov istého druhu afrických motýľov. V hudbe Longitalu však treba hľadať ešte tretí význam, ktorým je pre kapelu ticho, ticho v rovine vnútorného pokoja.

"Priznaj si, že ti svet unikol a nechápeš, čo sa tu deje, že nestíhaš vnímať všetko, čo sa v tej rýchlosti odvíja,“ spieva Shina o súčasnom svete, v ktorom nedokážeme vypnúť, spomaliť. Permanentný vnútorný nepokoj prináša vyhorenie a depresie. Mnohí siahajú po liekoch na upokojenie či na spánok.

"Pred desiatimi rokmi som sa snažila stihnúť všetko a stále ma poháňali nejaké vnútorné hlasy – čo všetko treba ešte spraviť, čo chcem a nechcem, čo mám alebo nemám rada. Teraz keď si sadnem, tak si uvedomím, že veľkú časť tohto šumu zaplnilo ticho, ktoré ma podporuje v tom, že ‘nemusím’,“ vysvetľuje pohnútky k textom speváčka a basgitaristka Shi­na.

Od posledného albumu Longitalu Divoko ubehli tri roky, členovia kapely vydali sólové nahrávky. Album Mauna obsahuje sláčikové momenty, orchestrálne aranžmány, zbor, klavírne plochy, ale aj experimentálne zvukové výlety, analógovú elektroniku a prvky vážnej hudby. Nástroje sú v krehkom pomere, samostatne pôsobia izolovane, harmónia a rytmus vzniká až ich kombináciou. Český producent Ondřej Ježek, pod ktorého vedením Mauna vznikla v pražskom štúdiu Sono, označil najnovšiu tvorbu Longitalu ako avantgardné blues.

"Mauna je veľmi farebná platňa a v niečom mi evokuje jeden z mojich obľúbených albumov Zelená Pošta od Mariána Vargu a Pavla Hammela. Cítim to teda trochu ako našu poctu Mariánovi Vargovi,“ hovorí gitarista Longitalu Dano Salontay. Jeho rytmické gitarové linky a elektronické slučky sa prelínajú s klavírnymi motívmi bubeníka Mariána Slávku a vytvárajú na albume viaceré nepredvídateľné momenty.

Novátorský je aj zvukom bicích, ktorý Marián Slávka s Danom Salontayom objavili pri spoločných pobytoch v skúšobni. „Máme tam netypickú sadu bicích, ktorá nemá rytmičák, hajtku ani činely. Marián z tejto malej zostavy vydoloval úplne nový prístup k hraniu,“ prezrádza Salontay. Hudobnými hosťami albumu Mauna sú džezmanmi Oskar Torok na trúbke, Rasťo Uhrík na kontrabase a basgitare a orchester, ktorého jadro tvoria sláčikári z projektu Longital Suita v aranžmánoch dlhoročného súputnika skupiny Slava Solovica.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #novinka #ticho #hudba #album #Longital