Koncerty, čo sľubujú magické zážitky

Šestnásť festivalových dní, dvadsaťtri koncertov, deväť prominentných zahraničných orchestrov a špičkových sólistov.

27.09.2019 09:00
Výbušnému tangu bude patriť večer s... Foto:
Výbušnému tangu bude patriť večer s mezzosopranistkou Stellou Gregorian.
debata

Tak vyzerá strohá vizitka 55. ročníka Bratislavských hudobných slávností, ktoré v piatok otvorí Slovenská filharmónia pod taktovkou svojho šéfdirigenta Jamesa Judda. Domovský orchester sa predstaví trikrát. Pod taktovkou Juraja Valčuhu uvedie Dvořákovu majestátnu Stabat mater. Postará sa aj o finále v nedeľu 15. októbra s dirigentským mágom Pinchasom Steinbergom.

„Už len jednoduchý výpočet účinkujúcich súborov, dirigentov a sólistov, medzi ktorých patria aj slovenskí špičkoví umelci, je impozantný,“ uviedol Marián Lapšanský, riaditeľ Slovenskej filharmónie, ktorá najväčší sviatok vážnej hudby na Slovensku organizuje a zabezpečuje. K interpretačným legendám patrí napríklad John Eliot Gardiner. „Medzi dirigentom a súbormi musí pulzovať vzájomná príťažlivosť. Ak to dosiahnete, je to nesmierne opojný pocit – ako tá najúžasnejšia noc, akú ste kedy prežili,“ povedal pre The Guardian majiteľ dvoch prestížnych cien Grammy, ktorému inovatívna interpretácia starej hudby vyniesla rytiersky titul sir.

„My mezzosopranistky máme neobyčajné množstvo radovánok. Môžeme totiž spievať všetko – od čarodejníc až po pobehlice,“ zverila sa s úsmevom v rozhovore pre The Telegraph Elina Garanča. Atraktívna rodáčka z Rigy, ktorú nádherný hlas, virtuozita a objavná muzikalita vyniesli medzi najväčšie operné speváčky sveta.

K veľkým menám operného sveta patrí aj Stella Gregorian. Mezzosopranistka arménskeho pôvodu a argentínsky skladateľ a klavirista Gustavo Beytelmann ponúknu nevšedný zážitok. Odpália totiž ohňostroj vášnivého a erotického tanga, pulzujúceho aj nostalgiou a melanchóliou.

„Keď je hudba nádherná a zmyselná, prečo sa k nej náležite neobliecť,“ hovorí Yuja Wang. Virtuozita, muzikalita a inteligencia vystrelila v New Yorku žijúcu rodáčku z Pekingu na najvyššie priečky rebríčka klavírnych virtuózov. Nekonvenčná suverénka čierno-bielych klávesov, podmaňujúca si poslucháčov svetových koncertným domov, predstaví svoje majstrovstvo koncertom s Viedenskými filharmonikmi, ktorí patria k magnetom nielen BHS.

V spoločnosti veľkých osobností svetovej interpretačnej scény sa tento rok ocitnú aj dvaja malí géniovia, ktorí dobývajú svet. Miláčikom Európy sa už stihol stať jedenásťročný huslista Teo Gertler, ktorému tlieskali v New Yorku i v Moskve. Štrnásť cien z medzinárodných súťaží vrátane trofeje z tohtoročnej Chopinovej súťaže už má dvanásťročný klavirista Ryan Martin Bradshaw, ktorý je po mame slovenského pôvodu. Perličkou je, že obaja talentovaní interpreti majú radi matematiku.

„Talent a dokonalá technika sú nevyhnutné predpoklady. Ale ak interpretovi chýba cit pre tú-ktorú skladbu, jej čaro ostane ukryté v notovom zázname,“ tvrdí Eugen Indjić. Francúzsko-americký charizmatický klavirista, ktorého zdobí prezývka druhý Horowitz, predstaví svoju suverénnu techniku spojenú s rafinovanou delikátnosťou už dnes večer interpretáciou Brahmsovho Druhého koncertu pre klavír a orchester.

„Pri výbere interpretov sa snažíme zamerať na osobnosti, ktoré na rozdiel od určitej a v dnešnej dobe módnej vonkajškovosti viac vnímajú aj sprostredkujú duchovný podtext hudby a excelujú sugestivitou svojho výrazu. Práve výkony takýchto orchestrov, dirigentov a sólistov domácich aj zahraničných dávajú festivalu nadčasové parametre,“ dodal Marián Lapšanský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #koncert #hudba #Bratislavské hudobné slávnosti #BHS #dramaturgia