World music festival rozhýbe Bratislavu

Od piatka 27. septembra do nedele 29. septembra bude v Bratislave znieť hudba zo všetkých kontinentov. Na štvrtom ročníku World Music Festival Bratislava si diváci vypočujú etno jazz, mimoriadny tanečno-hudobný projekt z Taliansku, fascinujúcu juhoindickú hudbu, odkaz Hodvábnej cesty aj niekoľko podôb slovenského folklóru.

27.09.2019 19:08
debata
Aziza Brahim Foto: WMF
Aziza Brahim Aziza Brahim

Medzi pozoruhodnými interpretmi, ktorí sa predstavia na piatkovom a sobotnom galakoncerte je speváčka Aziza Brahim zo Západnej Sahary, sestry a virtuózne huslistky M. Lalitha a M. Nandini z južnej Indie, legendárna skupina Canzoniere Grecanico Salentino, oceňované arménsko-turecké duo Vardan Hovanissian & Emre Gültekin či úspešný argentínsky umelec Rumbo Tumba.

Domáce skupiny a interpreti sa predstavia v rámci showcaseových koncertov slovenským fanúšikom aj zahraničným odborníkom. Skupiny Trojka Zuzany Homolovej, Romanika, Roc'hann či Michal Noga Band koncertujú zadarmo vo Véčku na námestí SNP. Slávna rómska muzika zo Šumiaca, známa osobitou interpretáciou horehronského folklóru, zaznie na špeciálnom koncerte Pokrošovcov.

Hudba nepozná hranice, vďaka svojmu univerzálnemu jazyku ich môže úspešne prekonávať. Príkladom je tvorba dvojice Vardan Hovanissian, ktorý hrá na tradičnom arménskom dychovom nástroji duduk, a Emre Gültekin, tureckého hráča na saz a iných strunových nástrojoch. Nahrali dva spoločné albumy, ktoré v hudobných rebríčkoch vysoko bodovali.

Úspešná je aj speváčka Aziza Brahim, predstaviteľka „púštneho bluesu“. Pochádza z občianskou vojnou sužovanej Západnej Sahary, pôvodne španielskej kolónie, ktorú obsadilo Maroko v roku 1975 a narodila sa v utečeneckom tábore.

Na festivale vystúpi aj medzinárodná hviezda, skupina Canzoniere Grecanico Salentino, ktorú časopis Songlines vyhlásil za najlepšiu skupinu roka 2018. Súčasťou festivalu sú aj ďalšie podujatia – medzinárodná odborná konferencia, workshopy, prednášky, afterpárty a ďalšie, určené odborníkom aj širšej verejnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudobný festival #world music