Na Bratislavských jazzových dňoch 2019 vystúpi aj Corinne Bailey Rae

Bratislavské jazzové dni 2019, ktorých 45. ročník sa uskutoční posledný októbrový víkend v Incheba Expo Aréne, majú už kompletný program.

02.10.2019 14:00
Corinne Bailey Rae Foto: ,
Speváčka Corinne Bailey Rae.
debata

Headlinerom prvého večera bude funk-jazzová skupina Ghost-Note s basgitaristom MonoNeonom. "Viete, že ja som basgitarista v penzii, niečo som možno aj dokázal a týmto číslom som si urobil radosť. Na MonoNeona sa osobne najviac teším,“ povedal počas dnešnej tlačovej konferencie jeden z dvojice hlavných organizátorov podujatia Pavel Daněk. Premiérovo sa v prvý večer na festivale predstaví aj Jonah Nilsson z projektu Dirty Loops a mladý francúzsky skladateľ a gitarista Paul Jarret, ktorý vystúpi s americkým bubeníkom Jimom Blackom. Okrem nich sa na hlavnom pódiu predvedie aj kapela Tibor Feledi Kairos Quintet, ktorá vyhrala minulý rok na festivale súťaž mladých talentov.

Hlavným číslom sobotňajšieho večera bude americká speváčka žijúca v Londýne Judi Jackson. Spolu s ňou sa bratislavskému publiku predstaví aj mladá klaviristka Connie Han. "Možno niekomu bude pripomínať Hiromi alebo ďalšie podobné umelkyne, no ona hrá niečo úplne iné. Je to jedna geniálna mladá klaviristka,“ skonštatoval ďalší z dvojice organizátorov Peter Lipa. Druhý festivalový deň bude v Inchebe koncertovať aj The Baylor Project a slovenská huslistka Barbora Botošová, ktorá zahrá okrem iného i skladby z jej nedávno pokrsteného debutového albumu Colors of my soul.

Hviezdou tretieho večera bude speváčka Corinne Bailey Rae, ktorá sa v roku 2006 zapísala do povedomia skladbami Put Your Records On a Like a Star. Okrem toho počas svojej kariéry spolupracovala s množstvom hviezd rôznych žánrov ako Herbie Hancock, Maul McCartney, Stevie Wonder či Kele Okereke z Bloc Party. "Po dlhšej dobe sa nám podarilo dostať na jazzové dni mega hviezdu. Bolo to veľmi ťažké, pretože táto pani je čerstvá majiteľka nového bábätka a práve kvôli nemu jeden deň účasť potvrdila a na druhý ju zas zrušila. Nakoniec sme to však dokázali a veľmi sa tešíme, že ju budeme môcť posledný deň na jazzových dňoch zažiť,“ poznamenal Daněk.

V ten istý večer sa v bratislavskej Inchebe premiérovo predstaví aj Portugalčan Salvador Sobral a celý program odštartuje svojím koncertom elektronický projekt Anomalie, na čele ktorého stojí kanadský klavirista Nicolas Dupuis. "Dupuis je lahôdkou špeciálne pre mladých muzikantov. S niekoľkými mojimi mladými kolegami som sa rozprával o programe jazzákov a o tomto koncerte a všetci sú užasnutí, že Anomalie príde do Bratislavy,“ uviedol Lipa.

Dvojica organizátorov tento rok stavila z veľkej časti na mladých hudobníkov a interpretov, ktorí sa podľa nich svojim prejavom v mnohom blížia interpretom súčasnej populárnej hudby. "Toto je však hudba, ktorá zároveň prezentuje veľmi vysoké a veľmi dokonalé inštrumentálne schopnosti jednotlivých hudobníkov, a to platí aj pri našich slovenských interpretoch, ktorí na jazzákoch vystúpia. Nejde tu o spievanie, nejde tu o pesničky, ale o to, ukázať, kam inštrumentálne dospeli mladí ľudia, ako rozmýšľajú, ako hrajú na svoje nástroje a ako to vedia kombinovať. Tie zvuky a celý ten ich imidž je však veľmi podobný interpretom súčasnej populárnej hudby,“ vysvetlil Lipa.

Šancu na Bratislavských jazzových dňoch opäť dostanú aj mladé talenty. Z prihlásených kapiel a hudobníkov sa do finálového výberu dostalo päť projektov – d# pipl araund, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, Szaturma, Velvet Case a Topoľana. O víťazovi súťaže rozhodnú fanúšikovia a fanúšičky. V prvom kole môžu za svojho favorita hlasovať na webovej stránke kultura.sme.sk a počas festivalu budú môcť svoje hlasy odovzdať priamo na Pódiu mladých talentov. "Súťaž mladých talentov sa za desaťročia dostala na takú úroveň, že záujem u mladých hudobníkov je enormný. My sa z toho strašne tešíme, aj z výsledkov sa strašne tešíme, lebo mnohí z tých, ktorí tú súťaž vyhrali, potom naštartovali úspešnú kariéru. Sme pyšní na to, že povyhrávali aj ďalšie súťaže, aj na to, že koncert na hlavnom pódiu jazzových dní bol veľkým štartom ich kariéry,“ uzavrel Daněk.

Podujatie už otvoril 17. septembra koncert vo Vodnej veži v Bratislave. Vystúpili na ňom Ľudové mladistvá a svoje skladby fanúšikom a fanúšičkám zaspievali aj Peter Lipa, Samuel Hošek, Zuzana Mikulcová a rapper Strapo. Večer zavŕšil svojím setom DJ Jureš Líška.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Corinne Bailey Rae