Daroval sa nám všetkým, píše o Gottovi Zeman. Spomína Bílá aj Rolins

Pravdepodobne najslávnejší spevák bývalého Československa - Karel Gott, ktorého sláva prekonala aj hranice rodnej krajiny, zomrel v utorok 1. októbra vo veku 80 rokov. Jeho kolegovia a priatelia trúchlia nad jeho odchodom.

02.10.2019 11:02 , aktualizované: 17:05
Spevák Karel Gott a jeho kolegyňa Lucie Bilá na... Foto:
Spevák Karel Gott a jeho kolegyňa Lucie Bilá na zábere z roku 2002.
debata (26)

Správa o úmrtí známeho interpreta, ktorého hudba a spev bavili niekoľko generácií, okamžite vyvolala smutné reakcie, kondolencie či slová spomienok od jeho blízkych, kolegov, spolupracovníkov, ale aj predstaviteľov štá­tu.

„Je to nesmierne zarmucujúca správa pre celú našu krajinu. Karel Gott bol skutočný umelec, ktorý sa rozdával druhým. To je vyčerpávajúce, ale práve to robí umelca umelcom. Karel Gott daroval svoj život generáciám, daroval sa nám všem,“ uviedol na Twitteri prostredníctvom svojho hovorcu český prezident Miloš Zeman.

Spevák Karel Gott s orchestrom Ladislava...
Spevák Karel Gott na zábere z 80-tych rokov.
+20Spevák Karel Gott v roku 1990 rozdáva autogramy...

K úmrtiu sa vyjadril aj český premiér Andrej Babiš. „Sprevádzal ma od mladosti. A každého z nás. Jeden z najväčších Čechov, ktorého sme mali tú česť zažiť. Zomrel. Veril som, že tu bude navždy. Je mi to nesmierne ľúto. Zapálim sviečku a vypočujem si niečo od neho zo 60-tych rokov. Majstre, vážil som si vás. Viac nedokážem povedať,“ napísal na Twitteri.

Potvrdil tiež, že navrhne vláde, že by mal spevák mať štátny pohreb v katedrále svätého Víta. „Myslím si, že by si pán Gott zaslúžil, aby sa s ním mohli ľudia takto rozlúčiť,“ citujú Babiša Lidovky.cz.

Na správu o smrti zareagovala aj Gottova priateľka a kolegyňa Lucie Bílá, s ktorou pravidelne vyhrával ankety popularity. „Slová sú zbytočné,“ napísala ku čiernobielej fotografii, ktorú zverejnila na svojom Instagrame.

„Je to veľká, obrovská strata,“ uviedla pre Blesk Helena Vondráčková. „Ešte pred pár dňami som u neho bola, pripravovali s Ivankou knihu a chceli odo mňa nejaké fotky. Strávila som s nimi asi štyri hodiny. Neodchádzala som z toho stretnutia s jasnou mysľou, ale dúfala som, že to predsa len vybojuje. Bol to úžasný bojovník,“ komentovala slávna česká speváčka.

Ešte emotívnejšie údajne reagovala speváčka Dara Rolins, s ktorou kedysi Gott naspieval hit Zvonky štěstí. „Mám pocit, akoby som prišla o niekoho z rodiny. Akoby odišiel môj otec, alebo strýko, niekto, koho som potrebovala v mojom živote,“ uviedla speváčka pre TV Prima.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Slova jsou zbytečná.

Príspevok, ktorý zdieľa Lucie Bílá (@luciebila),

Na Gotta zaspomínala aj Marta Kubišová, ktorú citoval server idnes.cz. „Vôbec nie som schopná sa sústrediť. Som v šoku,“ reagovala na správu o spevákovom úmrtí. „Svoju chorobu niesol s noblesou. Koľkokrát mu nebolo dobre, ale vždy podal úžasný výkon,“ uviedla pre portál, ktorému svoju reakciu sprostredkoval aj Michal David. „Bol to pre mňa veľký vzor, absolútny profesionál a spevák. Zažili sme spolu veľa srandy,“ komentoval David pre iDnes.cz.

Informácie o jeho úmrtí zdieľajú aj oficiálne stránky nemeckých kanálov či rozhlasových staníc a televízií. Na úmrtie Karla Gotta reagovala napríklad televízia ARD, magazíny Spiegel, denník Bild alebo Süddeutsche Zeitung. „V Karlovi Gottovi zomrel veľký tenor a spevák populárnej hudby,“ napísal napríklad Bild.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Die „goldene Stimme aus Prag“ starb am Dienstagabend kurz vor Mitternacht im Alter von 80 Jahren. Bild: Deml Ondrej / AP Photo / dpa

Príspevok, ktorý zdieľa BILD (@bild),

Spomienku na sociálnych sieťach venovali aj mnohí nemeckí fanúšikovia, ktoré spomínajú na jeho nemeckú verziu piesne k animovanému seriálu Včielka Maja, alebo hit Zvonky šťěstí s Darinkou Rolincovou, ktorý sa tiež dočkal nemeckej verzie.

Raper Bushido, ktorý s Gottom vytvoril remake skladby Forever Young v nemeckej verzii, venoval spevákovi odkaz na Instagrame. „Dnes nás opustil výnimočný človek. Milý Karel, prosím pozdravuj tam hore odo mňa aj moju mamu,“ napísal.

Pozrite si vybrané reakcie zo sociálnych médií:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Pokora, skromnost , velkorysost a krásné chování ke každému bez rozdílu. Vzor pro nás všechny. V mém srdci navždy Děkujeme ♥️

Príspevok, ktorý zdieľa Monika Bagárová (@bagarovamonika),

Ďalši výber z reakcií osobností,ako ho podľa monitoringu médií priniesla SITA:

„Pre mňa Karel nikdy nezomrel, je súčasťou nielen mňa, ale celej českej zeme. Jeho piesne nám ho budú neustále pripomínať,“ vyjadril sa pre Českú televíziu (ČT) hudobník Felix Slováček.

„Drahý Karel, hviezda naša najžiarivejšia… Celej jeho rodine by som rada vyjadrila úprimnú sústrasť, bol to skvelý spevák, úžasný kolega, empatický muž…“ napísala na svojom účte na službe Instagram speváčka Leona Machálková.

„Karel bol obrovský profík, vždy starostlivo pripravený,“ zaspomínala pre ČT speváčka Eva Pilarová s tým, že v spojení s Gottom sa jej vždy vybaví ich dueto Dotýkat se hvězd.

„Prišlo na Nietzscheho: Boh je mŕtvy. Nebol hrdina a veril kadejakej konšpirácii. Ale bavil ľudí skoro 60 rokov, bol to dobrý človek, bola s ním sranda, bol pozorný a pomáhal druhým. Jeho povahu by som si prial mať. Hviezdny život Karla Gotta sa naplnil. Sústrasť rodine a klobúk dole,“ napísal na Twitteri režisér Jan Hřebejk, ktorý so spevákom spolupracoval na jednej z poviedok v televíznom cykle Škoda lásky (2013).

„Bol to pre mňa veľký vzor, úplný profesionál a spevák. Zažili sme spolu veľa srandy a dokonca mali spoločný dátum narodenia. Karel bol veľmi spoločenský a vtipný. V poslednej dobe som mu bol veľmi blízko. Je to veľmi smutná správa a je mi to naozaj ľúto. Nedá sa nič robiť, ale musíme to prijať, budeme na neho radi spomínať,“ povedal pre iDNES spevák Michal David.

„Karel, bol si celé roky mojím učiteľom, vzorom, priateľom. Česko nemá nikoho ďalšieho ako si ty a nikdy mať nebude. Pre milióny tvojich fanúšikov je dnes smutný deň, ale ja som sa od teba naučila, že svet sa ani v týchto ťažkých chvíľach nezastaví. Som šťastná, že si bol do poslednej chvíle obklopený svojimi blízkymi, ktorí ťa milujú. V túto chvíľu prajem najmä im veľa síl,“ napísala na Facebooku speváčka Jitka Zelenková.

„Navždy zostaneš v mojom srdci. Ďakujem za to, že som s tebou mohla spievať, za to, že si ma sprevádzal celým životom. Ďakujem ti za priateľstvo. Nikdy nezabudnem. Úprimnú sústrasť Ivanka, dievčatká,“ vyjadrila sa na Facebooku speváčka Ilona Csáková.

„Je to strašne smutná správa… Všade naokolo znejú dnes obzvlášť jeho piesne. Ďakujem za rady, vždy pekné prijatia, nadhľad a dávku humoru u vás doma, keď sme cvičili dueto na vašu vypredanú arénu… Majstre, nikdy nezabudnem, akým vzorom pokory a profesionalizmu ste bol. Bolo mi cťou vás poznať, spievať s vami i vám,“ uviedla na Instagrame speváčka Ewa Farna.

„Je mi veľmi ľúto, že Karel odišiel… Bol súčasťou môjho speváckeho života, súčasťou našej kultúry, nášho národa, našich dejín, nás všetkých. Som nesmierne šťastná, že som s ním mohla spievať, smiať sa, rozprávať sa, že som mohla byť osobne na nádhernej oslave jeho osemdesiatky… Do poslednej chvíle zostal optimistický a plný života. Česť jeho pamiatke,“ speváčka Bára Basiková.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Instagram #Karel Gott #kolegovia #spomienka #kondolencie