Magálová, Dvorský či Timko o Gottovi: V spomienkach zostáva ako veľký džentlmen

Ako si na zosnulého Karla Gotta spomínajú slovenské osobnosti?

02.10.2019 11:36
debata

Kamila Magálová, herečka

Kamila Magálová a Karl Gott  v rozprávke Keď... Foto: Lenka Hatašová
kamila Magálová Kamila Magálová a Karl Gott v rozprávke Keď draka bolí hlava.

Celkom nedávno sme sa stretli pri nakrúcaní rozprávky Keď draka bolí hlava (2018). Mám ho v spomienkach ako veľkého džentlmena, nesmierne galantného, múdreho a vtipného. Dokonca som s ním naspievala jeden krásny duet, za čo som vďačná. Napriek tomu, že bol velikán, mal svoju gráciu a zostával slušný. A práve to robí takýchto ľudí veľkými.

Juraj Čurný, hudobný expert

Hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný. Foto: SITA
Čurný Hudobný dramaturg a publicista Juraj Čurný.

Karel Gott je predovšetkým obrovský symbol. Nie len pre Česko-Slovensko a strednú Európu, kde bol mimoriadne populárny. Je neuveriteľné, že vôbec existoval niekto, kto viac ako pol storočia nezmenene ostával na najvyšších priečkach popularity a oslovoval všetky generácie. Neviem, či vôbec vo svete existuje podobný porovnateľný prípad. Karla Gotta niekedy zvykneme prirovnávať k Frankovi Sinatrovi, ale hoci je ťažké porovnávať americkú scénu s našou, myslím si, že fenomén Gott je ešte o niečo širší.

Ľubomír Feldek, spisovateľ

Ľubomír Feldek. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Ľubomír Feldek, Ľubomír Feldek.

Život je jen náhoda… V januári 2005, keď oslavoval svoje narodeniny náš spoločný priateľ Braňo Hronec, spievali na záver koncertu v Aréne len dvaja hostia – mal som tú česť zaspievať si pieseň Život je jen náhoda spolu s Karlom Gottom. Karel Gott bol prekvapenie večera. Nebol ani na plagátoch, nesmel ho až do vystúpenia nikto ani zazrieť, musel celý koncert až do záverečného prekvapenia presedieť skrytý v šatni. Vôbec mu to neprekážalo – mohol byť najpyšnejší, no stretol som len málo takých skromných ľudí ako bol on. Aj teraz, keď už Pán Boh prekvapene víta svojho menovca – (,,Kde si sa doteraz skrýval? Netušil som, že dnes prídeš!„) sa Karel Gott určite iba skromne usmieva a odpovedá: "Život je jen náhoda…“ Život je len náhoda – ale aká nádherná náhoda bol život Karla Gotta! Jeho už niet, ale jeho spev budú obdivovať ešte aj naši pravnuci.

Ľubo Dobrovoda, spisovateľ

Ľubo Dobrovoda, spisovateľ. Foto: Robert Huttner
Ľubo Dobrovoda, spisovateľ Ľubo Dobrovoda, spisovateľ.

Zomrelo mi detstvo. Predstavte si, že až dnes s Karlom Gottom. Môj najlepší kamarát Karel mi do detstkých splínov dával z rozhlasu po drôte Zdvorilého Woodyho, keď som zaspával, vo sne som vstupoval na imaginárnu loď a odvanul ma Mistrál. No a song Ledy Karneval boli ledy až na puuudu, nevedel som, čo to je, to ledy, ale bola to pecka. Paaani a paniii vím jak se ruší žal, já v srdci chovám len Lady Carneval. A ja žiaľ ruším, lebo Karel je vo mne a ja zpívam ce la vie, hrajte ještě dál. A budem ho spievať, kým budem vládať, až do zblbnutia.

Pavol Zelenay, hudobný publicista

Hudobný skladateľ a publicista Pavol Zelenay. Foto: ARCHÍV PAVLA ZELENAYA
40 serial 4x Hudobný skladateľ a publicista Pavol Zelenay.

Karel Gott bol osobitný zjav. V populárnej hudbe sa málokomu podarí pôsobiť do takého vysokého veku dôstojne a kvalitne. K nezabudnuteľným piesňam patria všetky, ktoré mu komponoval Karel Svoboda, pretože mu ich robil na telo. Najmä Lady Carneval a Čau lásko. Zaregistroval som ho v jednej súťaži ešte v čase, keď sa živil ako elektrikár. Veľmi nás zaujal, videl som v ňom vzdialenú podobu Franka Sinatru. Stretli sme sa na Bratislavskej lýre, oproti iným interpretom vynikal zodpovednosťou. Bol aj veľmi ľudský, raz mi v núdzi pomohol. Keď sme sa vracali lietadlom z Moskvy do Prahy, zmeškal som svoj letecký prípoj do Bratislavy. Nemal som dosť peňazí na to, aby som si mohol kúpiť miesto v spacom vagóne. Karel mi vtedy požičal päťdesiat korún.

Igor Timko, spevák

Igor Timko a Zoltán Šallai s Karlom Gottom. Foto: archív I. T.
Igor Timko Igor Timko a Zoltán Šallai s Karlom Gottom.

Karel bol šľachtic, s dušou mladého človeka. Vždy, keď bola príležitosť zasmiať sa, vypointovať nejaký moment, nenechal si to ujsť.

Keď sme mu odprezentovali pieseň “Kto dokáže”, opýtal sa: Kdo to napsal? Tak mu vravím ja…. A Karel pokračoval: Skutečně? Chvíli sem si myslel, že jsem to napsal já… Práve tieto prieniky – profesionálny prístup k práci a brilantný intelekt – robili z Karla Gotta nenapodobiteľného velikána.

Peter Dvorský, operný spevák

Operný spevák Peter Dvorský . Foto: SITA
Peter Dvorský Operný spevák Peter Dvorský .

Karla Gotta som s otvorenými ústami počúval od pätnástich, keď ma začala zaujímať spev. Bol pre mňa klasika. Spieval veľmi esteticky, s veľkým vkusom. Bol nesmierne inteligentný a vzdelaný človek. Vedel veľa nielen o speve a hudbe, ale aj o tom, čo sa deje vo svete. Keď som začal spievať v opere, stretli sme sa osobne a začali sme spolu aj koncertovať. S Paľom Haberom sme nahrali tú krásnu pieseň Svet lásku má. Karel mal nesmierne fluidum, vedel zaujímavo rozprávať, mal rád dobré víno a pekné ženy. Keď vážne ochorel, napísal som mu, čo pre mňa znamená a on mi zavolal. Nebol to dvojminútový telefonát, rozprávali sme sa pol hodiny. Spomínali sme, aj sme sa zasmiali. Karel Gott bol veľký človek, a takým aj zostane.

Kamil Peteraj, textár a básnik

Textár Kamil Peteraj. Foto: SITA, Brano Bibel
kamil peteraj Textár Kamil Peteraj.

Karla Gotta som poznal na sklonku života, párkrát sme sa stretli a veľmi dobre sme sa porozprávali. Odišiel fenomenálny spevák, aký sa narodí raz za sto rokov. Je to asi taká strata, ako bolo pre Ameriku smrť Franka Sinatru – boli to tí najväčší z najväčších. Karel Gott bol československý spevák, mali ho rovnako radi Česi aj Slováci. Bol obrovský profesionál a k tomu mal veľké srdce, bol to veľmi dobrý človek – to si pri všetkej jeho sláve mnohí ľudia neuvedomujú, že to bol človek veľkého srdca a veľký slušňák. Veľmi slušný a korektný človek, o to je tá strata väčšia. Je to rana, ktorá sa len tak nezahojí – takíto speváci sa rodia raz za sto rokov. Myslím si, že nám všetkým bude veľmi chýbať. Veľa znamenal nielen pre Čechov a Slovákov, ale aj Nemcov, Rusov. Okruh jeho poslucháčov bol obrovský. Bol to kantilénový spevák, tenor. Kým tu Karel bol, latku najlepšej interpretácie nastavoval on. Karel Gott bol jeden. Pociťujem to ako obrovskú stratu, ešte len čas ukáže, aká veľká tá strata je. My sme mali speváka rozmerov podobných Gottovi, ale žiaľ odišiel predčasne – a to bol Karol Duchoň. V súčasnosti tu nie je zo spevákov mužov nikto, kto by sa jeho typu priblížil. Samozrejme, máme skvelého Mekyho Žbirku, Paľa Haberu, Joža Ráža – ale tí idú na iných koľajniciach. Gott spieval môj duet s Marikou Neznámy pár, spieval aj krásnu pesničku vo filme Cinka Panna – obe piesne spieval po slovensky.

Jožo Ráž, spevák

Spevák Jozef Ráž Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Hudba Elán koncert Tehelné pole BAX Spevák Jozef Ráž

Karel Gott bol jeden špičkový svetový spevák, super profík, ktorý si už dúfam užíva v nebi za to čo nám tu zanechal. A jeho vynikajúce piesne nám ešte veľa rokov budú robiť radosť. Viackrát sme spolu účinkovali v rôznych programoch, raz som s ním dokonca spieval jeho pieseň „Kávu si osladím“. Super priatelia sme neboli ale úcta a rešpekt tam vždy bol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Karel Gott