Karel Gott odišiel, no jeho hudba je s nami stále

Karel Gott bol najpopulárnejším spevákom v celom bývalom Československu, nadčasovou stálicou, ktorá žiarila na nebi populárnej hudby 60 rokov. K svojim fanúšikom bol vždy úctivý a do poslednej chvíle pracoval vysoko profesionálne. V čom je tajomstvo jeho úspechu, čím si získal srdcia toľkých fanúšikov naprieč generáciami? Opýtali sme sa hudobného publicistu Rada Meššu.

02.10.2019 14:32
debata (2)
Video

Dozvedeli sme sa smutnú správu, že zomrel veľký spevák celého bývalého Československa. Karel Gott. Ako vy osobne túto správu vnímate?

Karel Gott je legenda, ikona, najznámejší spevák bývalého Československa. je to „zlatý hlas“ z Prahy, o ktorom sme si mysleli, že je nesmrteľný, že tu bude stále. Bohužiaľ, osud človeka je už taký, že je smrteľný, a tak už medzi nami nie je. Napriek tomu jeho muzika s nami ostáva naďalej a ja osobne si myslím, že tu bude ešte poriadne dlho.

V čom je podľa vás tajomstvo jeho úspechu, že je nadčasový?

V jeho talente, pracovitosti aj v jeho ľudských vlastnostiach. Bol to veľmi talentovaný spevák, majiteľ úžasného tenorového alebo belkantového hlasu, a zároveň bol veľmi pracovitý aj slušný človek – voči všetkým svojim spolupracovníkom a hlavne voči svojim fanúšikom.

Čo považujete za najväčšie úspechy Karla Gotta?

Úspechov zažil veľa, už od začiatku 60. rokov, keď sa dostal do divadla Semafor, ktoré odštartovalo jeho hudobnú kariéru. Bol víťazom prvej Bratislavskej lýry. Dosiahol všetko, čo sa dosiahnuť dalo. Bol 42-násobným zlatým slávikom, čo je najväčšie hudobné ocenenie od divákov. Ako prvý spevák sa dostal do sveta do Las Vegas na dlhé angažmán a postupne sa z neho stal uznávaný spevák v nemecky hovoriacich krajinách. Bol minimálne európskou, až svetovou hviezdou, vo vydavateľstve Polydor dostal tzv. celoživotnú zmluvu, akú získalo len zopár velikánov hudby, ktorí si mohli nahrať kedykoľvek čokoľvek. Aj to dokazuje, že Karel Gott bol nesmierne talentovaný a úspešný umelec, ktorý dokázal osloviť veľké masy fanúšikov.

Máte doma niektoré jeho nahrávky…

Mám napríklad jeden z prvých maxisinglov, ktoré vyšli ešte v Československu v roku 1990. Vtedy sa hovorilo, že po revolúcii odídu „ikony bývalého režimu“ a prídu noví muzikanti, no potvrdilo sa, že Karel Gott oslovoval ľudí viacerých generácií, pretože jeho hudba sa ľuďom páčila. Nikdy nebola politická, veď k najpredávanejším titulom v Československu patria vianočné piesne Karla Gotta.

Karel Gott často a rád spolupracoval s inými umelcami, aj s mladými.

Dobré autorské zázemie bolo pre Karla Gotta veľmi dôležité, on sám napísal len zopár pesničiek. To prvé našiel v pánoch Šlitrovi a Suchom zo Semaforu, ktorí mu napísali hity ako Oči má sněhem zaváté a odštartovali jeho kariéru. Potom mu prišli do cesty skvelí autori ako Ladislav Štaidl a Jiří Štajdl, textár, ktorí dokázali písať skladby Gottovi „na telo“. Jeho kariéru posunul Karel Svoboda, Včielku Maju aj skladbu Kdepak ty ptáčku hnízdo máš poznajú asi na celom svete. Svoboda bol aj autorom skladby Lady Carneval, ktorá je možno najznámejšou československou skladbou, pretože existuje asi v 30 jazykových verziách, vyhrala festival v Riu de Janeiro a je súčasťou hudobných kultúr v rôznych krajinách. Prichádzali aj ďalší spolupracovníci, Karel Gott si rád dal poradiť aj od mladších hudobníkov, sledoval, ako sa hudba vyvíja a dokázal si z toho niečo zobrať pre seba. Spolupracoval s aj Pavlom Haberom, keď bol ešte mladý, a ešte nedávno začal spoluprácu s mladými českými autormi – text poslednej piesne mu napísal Marek Stracený a hudbu Richard Krajčo. Zdalo sa, že ich spolupráca bude pokračovať…

Aký bol vzťah Karla Gotta k Slovensku a ako ho vnímali slovenskí fanúšikovia?

Myslím, že všetci, ktorí ho mali radi, ho považovali za svojho – či už v časoch Československa, ale aj po rozdelení štátu ho všetci vnímali ako „nášho“. To isté síce hovoria aj Nemci. Ak sa spevák dostane do myslí a sŕdc ľudí, „zľudovie“, tak je jednoducho „ich“. Pre Karla Gotta bolo rovnako dôležité české, slovenské, nemecké a každé iné publikum. Robil všetko pre to, aby publikum bolo spokojné. Po koncertoch vždy ostával na mieste, kým neodíde posledný fanúšik, ktorý má záujem o podpis – to bolo jeho heslo. Fanúšikom sa doslova rozdal.

Karel Gott vraj mal aj zmysel pre humor.

Po tej smutnej správe o jeho odchode naňho spomínajú viacerí, napríklad režisérka dokumentu, ktorý mapuje život Karla Gotta, Olga Malířová Špátová, hovorí, že aj v posledných týždňoch a dňoch svojho života, keď už bol veľmi chorý, stále bol slušný, pokorný a zároveň mal zmysel pre humor. Všetci, ktorí s Karlom Gottom spolupracovali, hovoria, že mal špeciálny zmysel pre humor, ktorým bavil ľudí a dokázal si uťahovať aj sám zo seba. A keď toto človek dokáže, nemôže byť namyslený, preceňovať sa, aj keď v jeho prípade by to mohlo byť namieste. Mal jednoducho pozitívny pohľad na svet aj nadhľad. Traduje sa napríklad, že keď ho po rokoch zosadil z trónu Zlatého slávika Miro Žbirka, Karel Gott reagoval: Nevadí, já mám doma slavíků celou žbirku. Mal skoro až anglický spôsob komunikácie so spolupracovníkmi – keď niečo nešlo, vôbec sa nerozčuľoval, len povedal: „Pánové, nemohli bychom se podívat, jak bychom to udělali lépe?“ Bol to veľký profesionál aj veľmi dobrý človek, mnohým ľuďom vďaka svojej pozícii ešte v bývalom československom režime pomohol. Aj požičal peniaze, hoci vedel, že mu ich nikdy nevrátia. Jednoducho mal rád ľudí, mal rád svojich fanúšikov, mal rád hudbu, výtvarné umenie. Je to človek, na ktorého sa nezabudne veľmi dlho.

Karel Gott

  • naspieval takmer tisíc skladieb
  • predal vyše 50 miliónov albumov
  • vydal 293 albumov
  • posledným albumom bolo štvorcédečko 80/80 – výber najväčších hitov
  • najrozsiahlejším albumom je 15 CD box nazvaný Karel Gott 300 písní z let 1962 – 2019, obsahuje aj poslednú skladbu Karla Gotta „Srdce nehasnou“, ktorú nahral so svojou dcérou

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Karel Gott