Vyjde koncertný záznam Jimiho Hendrixa s Band of Gypsys

Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts sa dostanú na trh na piatich CD, ôsmich vinyloch aj v digitálnej forme.

03.10.2019 07:00
debata

Fanúšikovia a fanúšičky zosnulého amerického hudobníka Jimiho Hendrixa sa môžu tešiť na vydanie všetkých štyroch koncertov s formáciou Band of Gypsys v newyorskom klube Fillmore East. Songs For Groovy Children: The Fillmore East Concerts sa dostane na trh 22. novembra na piatich CD a v digitálnej forme a 13. decembra na ôsmich vinyloch. Novinka ponúkne viac ako dvadsať skladieb, ktoré počas vystúpení z 31. decembra 1969 a 1. januára 1970 zahrali Hendrix, Billy Cox a Buddy Miles. O mix nahrávok sa postaral Eddie Kramer.

Jimi Hendrix pôsobil na scéne len veľmi krátko, zaradil sa však k najvýznamnejším hudobníkom histórie. Vynikol predovšetkým virtuóznymi prvkami a technickými novinkami v hre na elektrickú gitaru. Počas života vydal tri štúdiové albumy – Are You Experienced (1967), Axis: Bold As Love (1967) a Electric Ladyland (1968). Zomrel 18. septembra 1970 vo veku 27 rokov za dosiaľ nevyjasnených okolností. Oficiálnou príčinou smrti zostáva zadusenie sa vlastnými zvratkami. V roku 1992 jeho skupinu Jimi Hendrix Experience uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy a v roku 2005 do Britskej hudobnej siene slávy. Americký magazín Rolling Stone zaradil spomínané tri nahrávky medzi 100 najlepších albumov všetkých čias. Ten istý časopis Hendrixa označil za najlepšieho gitaristu v dejinách a šiesteho najlepšieho interpreta všetkých čias.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jimi Hendrix