BHS: Bacha nahrával v Notre-Dame

"Každý organ má vlastného ducha. Aj to robí prácu organistu radostnou. Ako keby ste zakaždým stretli nového človeka," hovorí Olivier Latry.

05.10.2019 12:00
Olivier Latry Foto:
Olivier Latry.
debata

"Samozrejme, kráľovský nástroj nevie rozprávať, ale keď pozorne načúvate, rýchlo a jasne zistíte, aký spôsob interpretácie nie je pre ten-ktorý nástroj vhodný. Ako keby vám organ hovoril: Nie, takýmto spôsobom sa na mne hrať nedá. Skús niečo iné. Je najlepším učiteľom a nemým hudobným partnerom,“ pokračuje v rozhovore pre web prestomusic.com titulárny organista parížskeho chrámu Notre-Dame.

Bol práve na rakúskom turné, keď dostal od priateľa sms-ku: Notre-Dame horí! "Chceli sme ešte týždeň zostať vo Viedni, ale manželka rozhodla, že aspoň na pár hodín musíme odletieť do Paríža. Jednoducho sme museli chrám vidieť, aj keď sme doň nesmeli vstúpiť. Bolo to ako nočná mora, z ktorej sme sa dlho spamätávali,“ spomenul v interview pre VAN Magazin. Organový recitál (6. októbra) Oliviera Latryho uvádza festival nielen ako hudobnú delikatesu, ale zároveň aj ako symbolickú spomienku a prejav účasti s tragickým požiarom ikonickej parížskej katedrály.

V januári nahrával svetoznámy organista na chrámovom organe album Bach to the Future. O mesiac neskôr nakrúcali v priestoroch Notre-Dame promo video. "Nikdy predtým som v chráme nevidel taký veľký filmový štáb. Bolo pri tom tridsaťpäť ľudí – s dronmi, veľkými kamerami, malými kamerami, osvetľovacou technikou … jednoducho neuveriteľné,“ spomína. Zvečnili tak posledné zábery organu pred veľkým požiarom.

"Už viac ako tridsať rokov som chcel v Notre-Dame nahrať album s Bachovými skladbami. Dlho som ale bol presvedčený, že Bacha treba hrať na barokovom nástroji a s barokovou náladou. A keď v Notre-Dame, tak musím hrať jeho skladby inak. Adaptovať jeho diela pre organ v Notre-Dame ale nebol problém,“ dodáva Olivier Latry.

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS 2019 #Olivier Latry