BHS: Rovnováha je veľké umenie

"Na úvod chóru som siahol po slovách ,uplynula noc', krajších, ako si vôbec možno predstaviť a zaslúžia si, aby sa recitovali v sprievode hudby," napísal v liste priateľovi.

04.10.2019 16:00
Thomas Hengelbrock BHS Foto:
Huslista, muzikológ a dirigent Thomas Hengelbrock.
debata

Chváľ pána harfami / veleb ho piesňami / a každý tvor dnes chváľ / jeho presväté meno! Verše Chválospevu, ktoré do slovenčiny prebásnila Jela Krčméry – Vrteľová, sa ponesú Redutou za tónov Symfónie č. 2 B dur Felixa Mendelssohna Bartholdyho. Skomponoval ju pri príležitosti 400. výročia Gutenbergovho vynálezu kníhtlače na objednávku radných pánov mesta Lipsko. Prvou knihou, ktorá vyšla z jeho tlačiarne, bola Biblia. Skladateľ preto, samozrejme, siahol po citátoch z biblického textu.Netajil, že sa mu podarilo vrchovatou mierou naplniť očakávania zadávateľov, čo ho vnútorne oslobodilo a povzbudilo v ďalšej tvorbe.

Po kompozičnej stránke sa rozhodol pre kombináciu dvoch foriem – symfónie a kantáty. Tak prišiel na svet Chválospev (Lobgesang), ktorý mal premiéru 25. júna 1840 na veľkolepom slávnostnom koncerte v lipskom Thomaskirche. Mal pozoruhodný úspech. A počas života Mendelssohna Bartholdyho patril k jeho najčastejšie uvádzaným dielam. Neskôr však kvôli interpretačnej náročnosti výnimočnej skladby začala byť symfónia skôr vzácnym hosťom koncertných sál. Na BHS zaznie v interpretácii Mníchovskej filharmónie, Mníchovského filharmonického zboru so zbormajstrom Andreasom Herrmanom. V sólových partoch sa predstavia sopranistky Christina Landshammerová a Agnes Kovacsová a tenorista Andrew Staples (5. októbra). „Ako opísať dušu diela? Hudobník má za úlohu dôsledne vybalansovať odstup, ktorý musí mať, aby do skladby prenikol a interpretoval ju dokonale po stránke technickej. A vnútornú zaangažovanosť, ktorá mu zároveň ponecháva priestor na to, aby emócie preniesol na poslucháča. Keď to s emocionalitou ale preženiete, čo sa tiež môže stať, publikum podráždite. Dospieť k dokonalej rovnováhe je veľké umenie,“ hovorí Thomas Hengelbrock.

Dirigent, muzikológ a huslista, ktorému vraj husle vôbec nechýbajú. Minulý rok sa na BHS predstavil s prestížnym Orchestre de Paris, tentoraz príde s jedným z najvýznamnejších svetových orchestrov, akým Mníchovská filharmónia nepochybne je. „Bez entuziazmu má všetko len polovičnú hodnotu,“ zdôrazňuje. „Kultúra je skutočne základom nášho spolunažívania a hudba je jednou z jej zložiek,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Hengelbrock #BHS 2019