BHS: Veľa nádhernej hudby som ešte nespievala

Mezzosopranistka Elina Garanča "kombinuje nádheru hlasu, technickú virtuozitu a objavnú muzikalitu, spolu s čímsi nedefinovateľným, čo možno nazvať charizmou alebo hviezdnou kvalitou. Je jednou z najväčších operných speváčok sveta," napísal o oslnivo atraktívnej rodáčke z Rigy The Daily Telegraph. Vystúpi na Bratislavských hudobných slávnostiach.

10.10.2019 18:00
debata
Mezosopranistka Elina Garanča Foto: Archív BHS
elina garanca Mezosopranistka Elina Garanča

„Mojou métou je prezentovať v prvom rade svoj hlas. Prejav, charakter, emócie. Som speváčka, takže ide o hlas,“ prízvukuje mezzosopranistka Elina Garanča. „Kombinuje nádheru hlasu, technickú virtuozitu a objavnú muzikalitu, spolu s čímsi nedefinovateľným, čo možno nazvať charizmou alebo hviezdnou kvalitou. Je jednou z najväčších operných speváčok sveta,“ napísal o oslnivo atraktívnej rodáčke z Rigy The Daily Telegraph.

Hudbu mala dcéra zbormajstra a speváčky i profesorky na Lotyšskej akadémii hudby v génoch. Ale jej prvou láskou bolo herectvo. Keď však neuspela v prijímacích skúškach na dramatickú školu, objavila mágiu hlasu a zaľúbila sa do spevu. „Odvtedy som od neho závislá,“ priznáva. Študovať začala na akadémii, kde učila jej matka. Pokračovala vo Viedni a v Spojených štátoch. Vo významnej Mirjam Helin Singing Competition vo Fínsku obsadila v roku 1999 prvé miesto a v krátkom čase sa stala jednou z najvýraznejších mezzosopranis­tiek sveta.

„Existuje nesmierne veľa nádhernej hudby, ktorú som ešte nespievala. A vôbec, my mezzosopranistky máme neobyčajné množstvo radovánok. Môžeme totiž spievať všetko – od čarodejníc až po pobehlice,“ zverila sa s úsmevom v rozhovore pre The Telegraph. V Salzburgu, Paríži, Londýne, New Yorku aj na ďalších prestížnych scénach zožínala úspechy. Na počiatku však spoznala aj pachuť nezdaru. „Doteraz si myslím, že to bolo to najlepšie, čo sa mi vtedy mohlo stať,“ spomína na vystúpenie v Cardiffe zo začiatku 21. storočia. „Bol to obrovský úder na moje ego, pretože dovtedy som si myslela, že mne sa to nemôže nikdy prihodiť.“ Netají, že vždy ju trápia pochybnosti, z neúspechu sa nedokázala „vyspať“. Pošmyknúť sa totiž môže každý. Pochybnostiam sa však stavia rozhodne čelom a odoláva im dokonalým sústredením sa na vlastný výkon.

V živote nekladie na prvé miesto kariéru, ale rodinu. S dcérou a manželom, britským dirigentom Karlom Markom Chichonom, ktorý bude stáť za dirigentským pultom aj v Bratislave. „Dlhovekosť nie je momentálne moja starosť. Nie som ustráchaná, ale obozretná. Nechcela by som spievať ešte aj v sedemdesiatke, nerada by som však končila teraz, keď mám štyridsaťdva rokov,“ hovorí Elina Garanča. Má pocit že súčasné publikum stratilo zmysel pre operu. „Dnes je pre divákov operný spev skôr vizuálnym zážitkom. Najmä v súvislosti s prezentáciou opery na DVD a premietaním inscenácií v kinách,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BHS #vážna hudba #BHS 2019