Česi sa lúčia s Karlom Gottom

Davy priaznivcov smerujú do Prahy, aby vzdali hold svojmu obľúbenému spevákovi. Fanúšikovia aj kolegovia sa so zosnulým umelcom lúčia dnes od 8. hodiny do 22. hodiny v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove.

11.10.2019 09:38
ČR Gott Karel rozlúčka Foto: ,
Verejná rozlúčka so zosnulým českým a československým spevákom Karlom Gottom v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe.
debata (2)

Smrť Karla Gotta (1939 – 2019) zasiahla tisícky fanúšikov nielen v Česku, ale aj na Slovensku a v Nemecku i v ďalších krajinách. Davy priaznivcov chcú vzdať hold svojmu obľúbenému spevákovi. Zajtra sa bude konať zádušná omša len pre pozvaných hostí v Katedrále sv. Víta na Pražskom hrade.

Slovenskí diváci budú môcť rozlúčku s Karlom Gottom sledovať na obrazovkách RTVS v sobotu v špeciálnom programe na Jednotke od 10.30 h. Dvojka sprostredkuje divákom archívne spomienky na život a hudobnú kariéru Karla Gotta o 9.25 v špeciálnom spomienkovom vydaní relácie Noc v archíve.

Podľa českého premiéra Andreja Babiša do Prahy môže pricestovať na rozlúčku s Karlom Gottom až 300 000 ľudí, ale Žofín jich pojme len asi 50 000. Premiér preto vyzval národ, aby sa s umelcom rozlúčil radšej inou formou. Pražský dopravný podnik musí posilniť prevádzku metra a České dráhy navýšili kapacitu vlakov o 2 000 miest, zvýšený záujem pociťujú aj ďalší prepravcovia. Do Prahy dnes pricestuje aj mnoho nemeckých fanúšikov, ktorí sa chcú rozlúčiť so svojím obľúbeným spevákom osobne. Jednou z nich bude 57-ročná Doris Gerardová, ktorá sa mu chce osobne poďakovať.

„Je to nevysloviteľná bolesť'. Ďakujem za neuveriteľne krásny čas, za 43 rokov krásnych pesničiek, skvelých koncertov, ktoré som mohla zažiť za viac než štyri desaťročia, i za osobné stretnutia,“ hovorí. Ako spomína, vždy, keď pricestovala do Prahy, tak uňho doma jednoducho zazvonila. „Síce vždy vravel, že nemá čas, ale päť minút si našiel prakticky vždy,“ hovorí žena, ktorá českú hviezdu nikdy nezažila namyslenú alebo v zlom rozpoložení.

Zajtrajší umelcov pohreb sa bude konať so štátnymi poctami vrátane zádušnej omše v Katedrále sv. Víta a v ČR je vyhlásený deň smútku. Zádušnú omšu za Karla Gotta bude slúžiť pražský arcibiskup Dominik Duka a zúčastnia sa na nej slovenský premiér Peter Pellegrini a predseda parlamentu Andrej Danko.

Po nedeľnom skone herečky a významnej postavy českého disentu Vlasty Chramostovej sa vynorila otázka, kto si zaslúži podobné pocty ako Gott, a teda i verejné uznanie svojich zásluh pre spoločnosť. Karel Gott bol najslávnejší spevák československej populárnej hudby.Trpel akútnou leukémiou a zomrel v utorok 1. októbra vo veku 80 rokov. Po smrti známeho speváka nastal zvýšený dopyt o jeho albumy, obrazy aj suvenírové predmety. Najžiadanejšie sú CD kolekcie s najväčšími hitmi a kniha vydaná pri príležitosti umelcových 80. narodenín nazvaná Karel Gott zůstal svůj.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Karel Gott #verejná rozlúčka