Katka Koščová a Daniel Špiner na Hranici dažďa

Speváčke a skladateľke Kataríne Koščovej vychádza po piatich rokoch nový album s názvom Hranica dažďa. Nové pesničky vznikli v spolupráci s Danielom Špinerom.

12.10.2019 16:00
Koščová, Špiner Foto:
Speváčka Katka Koščová a klavirista Daniel Špiner.
debata

Klavír, sláky, akordeón, gitara, klarinet a charizmatický hlas. Také je nástrojové obsadenie novinky, ktorá je výsledkom spolupráce s klaviristom Danielom Špinerom. Nové pesničky odznejú prvýkrát naživo v podaní deviatich muzikantov 11. novembra na koncerte v prešovskej Scale.

Je to už 15 rokov, odkedy bola Katarína Koščová v historicky prvej slovenskej Superstar. Jej tvorba sa odvtedy zmenila na nepoznanie. Prešovská speváčka prešla od stredného prúdu k intímnemu pesničkárstvu s nádychom šansónu, folku či jazzu. Spolupracovala s Vojtěchom Dykom, Michalom Horáčkom, Martinom Husovským aj Geišbergovcami. V prvom rade však našla vlastný autentický zvuk a niekoľkoročným neúnavným koncertovaním si vybudovala verné publikum.

„Potrebovala som si nájsť svoju cestu a chvíľu to trvalo. Vedela som, čo nechcem, ale nevedela som presne, čo chcem. Dostala som sa do takého štádia, keď som si povedala, že buď to úplne celé zmením, prekopem a urobím podľa seba, alebo sa hudbe nebudem venovať vôbec,“ spomína Katarína Koščová.

Jednou z kľúčových osobností sa pre ňu stal klavirista Daniel Špiner, s ktorým speváčka spolupracuje dodnes. Práve najnovší album Hranica dažďa predstavuje ich doteraz najvýraznejšiu autorskú synergiu.

Hranica dažďa (video)

„Dano vie výborne odhadnúť, čo od hudby chcem a vie to pretaviť do reálnych tónov. Ja sa necítim ako muzikant. Vymyslím melodickú linku, mám predstavu ako by to asi malo vyzerať a potom poviem, toto urobme asi takto. On potom z môjho nehudobného bľabotania vždy dokáže spraviť to, čo si predstavujem,“ komentuje Katarína.

To, ako si Katarína Koščová a Daniel Špiner sedia po muzikantskej aj ľudskej stránke, je na aktuálnom albume cítiť. Hranica dažďa pokračuje v už overenej kombinácii – charakteristická farba hlasu sa prepája s klavírnym podkladom, ktorý vytvára soundtrack k jesennej melanchólii. Ďalšie zvukové stopy, sláky, akordeón, gitary aj klarinet sú namiešané citlivo a prím hrajú skôr komornejšie, downtempové kompozície. Vyskytnú sa však aj trojštvrťové výzvy do tanca.

Na pripravovaných koncertoch sa predstaví kompletná zostava deviatich hudobníkov, ktorá sa podieľala na nahrávaní albumu. Nahrávka vychádza v spriaznenom vydavateľstve Slnko Records.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #album #Katarína Koščová