BHS: Malí géniovia milujú hudbu a matematiku

Teo Gertler je miláčikom Európy. Svojím talentom si dokáže podmaniť publikum všade, kde sa objaví. Talentom obdarili sudičky aj Ryana Martina Bradshawa, po mame slovenského pôvodu.

12.10.2019 14:00
teo gertler  ryan martin brandshow Foto:
Teo Gertler a Ryan Martin Brandshow patria medzi mladých hudobných géniov.
debata

Mal len desať, keď Teo Gertler v jednej z najnáročnejších medzinárodných súťaží mladých huslistov v Lubline položil pred rokom na lopatky aj starších konkurentov a odniesol si z Poľska domov Grand Prix. Malý husľový virtuóz, ktorý sa môže pochváliť prívlastkom geniálny, sa počas vystúpenia v newyorskom Lincolnovom centre stretol s Plácidom Domingom. Ba zahral si aj sólo s Moskovskou filharmóniou. Školák, ktorý okrem huslí miluje aj matematiku, dobre vie, že ak chce byť najlepší, musí veľa a poctivo cvičiť. A toho sa drží.

Talentom obdarili sudičky aj Ryana Martina Bradshawa (po mame slovenského pôvodu), ktorého tiež fascinujú čísla. Prinajmenšom tak ako klavír. Ešte nepoznal noty a už dokázal odohrať skladby, ktoré iba počul. Jeho métou je stať sa klavírnym virtuózom, ale pohráva sa aj s predstavami o komponovaní a improvizácii. Aj keď dvanásťročný školák miluje šport, musí si prsty opatrovať ako oko v hlave. Ako mimoriadne nadané dieťa už tretí rok študuje vo Viedni na Univerzite hudby a výtvarných umení. Na konte má len doteraz štrnásť cien z medzinárodných klavírnych súťaží, aj keď nie vždy tú prvú. Na detskej Chopinovej súťaži Szafarnii však tento rok zvíťazil.

Obaja mladí virtuózi predstavia svoje majstrovstvo v jediný večer v Malej sále Slovenskej filharmónie – v nedeľu 13. októbra o 16. hodine. Ich vystúpenia sľubujú zážitok, na ktorý sa nezabúda.

debata chyba