Juraj Čurný: Karel Gott miloval hudbu

Susedné Česko pochováva hudobnú legendu, speváka Karla Gotta a vzdáva mu úctu Dňom smútku. Mária Hlucháňová v štúdiu TV Pravda o majstrovi hovorila s hudobným publicistom Jurajom Čurným.

12.10.2019 09:00
Bratislavská lýra 50 Foto: ,
Karel Gott
debata

PODCAST: Prečo sklamali politici? Ako sa Karel Gott správal k ženám? Prečo nikdy neprestal byť džentlmenom? Koho z disidentov podporoval? Bola manželka Ivana ženou jeho života? Vypočujte si viac v mimoriadnom podcaste Počúvajte pravdu s Jurajom Čurným.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

Vy ste sa vyjadrili, že táto smutná udalosť je istým spôsobom správa o Česku a Slovensku.

Ako na to reagovala verejnosť, ako na to reagovali politici, predovšetkým českí, nám ukazuje, akým spôsobom Karel Gott zasahuje do celej spoločnosti. Rodina Karla Gotta komunikovala stručne a neutrálne. Paradoxne česká politická scéna to využila na vzájomné súboje proti sebe. Karel Gott sa tak stal objektom politického boja. Verejnosť reagovala spontánne, v Česku, na Slovensku aj v iných krajinách – že odišla výnimočná osobnosť.

V piatok sa verejnosť mohla rozlúčiť s Karlom Gotom a prišli tisíce ľudí.

Ukazuje to, že Karel Gott bol pre ľudí výnimočný, bol posol dobrých správ, príjemných zážitkov, príjemných melódií, symbolom istoty, harmónie, vecí, po ktorých túžime a nie vždy sa nám nedostávajú.

V čom bol Karel Gott výnimočný?

Karel Gott bol nielen talentovaný, ale aj nesmierne pracovitý. Nahral množstvo skladieb, albumov, mal obrovské množstvo koncertov a stretnutí s fanúšikmi, na ktorých búral hranice medzi hľadiskom a pódiom. Fanúšikom sa venoval neuveriteľným spôsobom. Základy získal vďaka výchove, od mamy, ktorá ho vždy viedla k slušnému správaniu a lekciu dostal počas polročného pobytu v Las Vegas. Tam sa naučil, že aj fanúšik v poslednom rade je jeho zákazník a bude jeho, keď ho neodmietne a bude sa mu venovať. Vďaka osobným zážitkom si za 60 rokov získal desaťtisíce fanúšikov. A ostávajú v nich po celý život.

Aký mal Karel Gott hlas?

Bol tenor, ako hovoril, lyrický tenor. Najsilnejší bol práve v lyrických melodických pesničkách, na ktorých postavil svoj repertoár. dal si záležať na textoch, aby bol poslom dobrých správ, spojených s príjemnými vecami. Mal šťastie, no musela to byť aj jeho zásluha, na vynikajúcich spolupracovníkov. Boli to najlepší hudobníci aj textári a vedel si vybrať aj skladby zo svetového repertoáru. To, čo sa k nám nemohlo oficiálne dostať, on vedel interpretovať po svojom a dostával k nám repertoár Elvisa Presleyho a ďalších svetových hviezd. Spojil svetovú hudbu s kvalitnými domácimi textami.

Prečo sa lyrický tenor nepokúšal o operný spev?

Študoval operný spev u profesora Karenina, ktorý bol žiakom Fjodora Šaljapina. Štúdium na konzervatóriu tuším ani nedokončil, lebo už bol slávny, že mal príliš veľa vystúpení. Karenin pochopil, že budúcnosť Karla Gotta nie je v klasickej, ale v popovej hudbe, ale dal mu dobré základy, aby zvládol aj výlety do vážnej hudby. Karel Gott naspieval aj árie zo svetových opier a známe muzikálové melódie, nahral dokonca country album a vystupoval v Nashwille, kolíske country hudby a mal tam úspech. Vedel vykročiť bokom a jemne odbočiť, do iného žánru, ale vždy tam preniesol svoj osobný pohľad.

Veľa spevákov spomína Karla Gotta v dobrom, že ich potiahol, nebál sa, že ho niekto zatieni.

Karel Gott miloval hudbu a nikomu úspech nezávidel, doprial ho aj iným. Tešil sa z toho, keď sa niekomu niečo podarilo a tešil sa z toho, keď sa podarila dobrá skladba.


VIDEO: Pozrite si, aká atmosféra panovala pri rozlúčke s Karlom Gottom pred pražským Žofínom. TV Pravda prináša z Prahy názory ľudí z Česka, ale aj zo Slovenska, ktorí sa prišli rozlúčiť so speváckou legendou.

Video

VIDEO: Pozrite si krátky rozhovor TV Pravda s Eduardom Krečmarom, ktorý napísal texty piesní pre Karla Gotta.

Video

Obrovské srdce plné červených ruží s odkazom od...
Verejnosť sa v piatok v Prahe lúči so spevákom...
+20Verejnosť sa v piatok v Prahe lúči so spevákom...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Gott