Elán deratizuje

Len rok po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice mieri na novinárov niekto pištoľou. Hoci tentoraz to nie je skutočnosť, ale "iba" videoklip k pesničke, je to ďalší kúsok skladačky, ktorý dotvára znepokojivý obrázok spoločnosti, v ktorej sa "tí, čo ma štvú", môžu umlčať násilím.

14.10.2019 19:04
26-elan dole screeen 2x Foto:
Vo videoklipe maskovaní muži unesú novinárov aj mladú ženu, ktorá im dala tip a odvedú ich s vreckami na hlavách pred popravčiu čatu.
debata (23)

Skladbu nazvanú Bulvárne krysy nahrala kapela Elán a v závere klipu uvádza, že nie je namierená voči serióznym novinárom, iba tým bulvárnym. Lenže novinár je novinár, nech je čierny či biely, múdry či hlúpy, charakter či krysa. Nie preto, že je výnimočný, ale preto, že si robí svoju prácu, hoci to niekomu nie je príjemné.

Porovnávať Jána Kuciaka a jeho prácu s prácou bulvárneho novinára nie je vôbec potrebné a ani to nie je teraz dôležité. Podstatné je, že si znova niekto robí z novinára terč, aj keď teraz „iba“ v pesničke. Pieseň je v poriadku, ale klip určite nie.

„Asi ich to baví, nasierať ľudí,“ spieva Jožo Ráž a napokon si so senzáciechtivým novinárom z klipu vybaví účty štýlom Krstného otca – únosom s vreckom na hlave a pištoľou. Aj keď v klipe napokon kapela vymení skutočnú pištoľ za striekaciu hračku, v živote to tak byť nemusí. O tom sme sa presvedčili dostatočne tvrdo pred rokom.

Každý má právo byť niekedy naštvaný, najmä, ak je prečo, alebo aj keď mu stúpia na otlak. Ale propagovať násilie ako spôsob vyrovnávania sa s realitou je cesta do pekla. V čase, keď vychádzajú na povrch stále nové a nové detaily o prepojení politiky s podsvetím postaviť videoklip na gangsterke je asi ako hovoriť o povraze v dome obesenca. Škoda, že Elán v tomto prípade stratil cit pre mieru.

„Dozrel čas na deratizáciu,“ hovorí Jožo Ráž v klipe pred akciou. Lenže tam, kde sa deratizuje, neostáva nič živé. A z toho mrazí.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Elán