Bratislavské jazzové dni budú plné mladých hviezd

Americká klaviristka, švédsky a portugalský spevák vystúpia na 45. ročníku Bratislavských jazzových dní. Začínajú sa v piatok 25. októbra v bratislavskej Inchebe, potrvajú do nedele 27. októbra a tento rok stavili na mladých interpretov.

25.10.2019 16:00
Ghost Note Foto:
Ghost-Note.
debata

Headlinerom prvého večera a megahviezdou celého festivalu budú funk-jazzový Ghost-Note s basgitaristom MonoNeonom.

Jazzový víkend v bratislavskej Inchebe bude hostiť Jonaha Nilssona, protagonistu Dirty Loops, stúpajúcu hviezdu svetových pódií Cannie Han či Salvadora Sobrala, ktorého nový jazzový album obsadil prvé priečky hitparád vo viacerých krajinách.

V prvý večer okrem Ghost-Note vysúpi aj mladý francúzsky skladateľ a gitarista Paul Jarret spolu s jedným z najvplyvnejších amerických bubeníkov Jimom Blackom. Švédsky spevák a klávesista Jonah Nilsson s tromi hudobníkmi prinesú do Bratislavy koketný, miestami drzý zvuk s nádychom r'n'b a popu. Preslávil sa s kapelou Dirty Loops originálnym spracovaním svetových hitov do fusion jazz štýlu, čím podľa „otca festivalu“ Petra Lipu šokovali svet. Kariéra tohto švédskeho hudobníka sa zatiaľ len rozbieha, vlani vydal debutový singel Coffee Break, na ktorom spolupracoval s Richardom Bonom a stihol už vystúpiť ako predskokan s Maroon 5 a nadviazať spoluprácu s Quincy Jonesom.

Headlinerom sobotného večera bude speváčka s úžasným hlasom a fantastickým rozsahom Judi Jackson. Mladá Američanka žijúca v Londýne ponúka okrem jazzu aj nádych soulu a pesničkárskych impulzov.

V sobotnom programe sa objaví aj 23-ročná Connie Han, aktuálny jazzový fenomén v hre na klavíri. Patrí do malej skupiny výnimočných hráčov Steinway Artist podľa tohto exkluzívneho nástroja a predstaví sa v klasickom jazzovom triu s moderným zvukom v sprievode kontrabasu a bicích. New York Times ju nazvali vzácnou hudobníčkou s obrovskými technickými zručnosťami, historickými znalosťami a dostatočnou originalitou na to, aby vás jej hudba absolútne pohltila. Ďalší účinkujúci – The Baylor Project – tvoria manželský pár, ktorý si už svojím debutovým albumom získal dve nominácie na cenu Grammy. Hviezdou večera bude aj slovenská huslistka Barbora Botošová, vnučka legendárneho virtuóza Jána Berkyho Mrenicu, ktorá predstaví svoje autorské skladby a aranžmány z debutového albumu Colors of My Life.

Nedeľný večer otvorí elektronický projekt Anomalie. Vedie ho mladý klavirista Nicolas Dupuis, Kanaďan. "Dupuis je lahôdkou špeciálne pre mladých muzikantov. S niekoľkými mojimi mladými kolegami som sa rozprával o tomto koncerte a všetci sú užasnutí, že Anomalie príde do Bratislavy,“ uviedol Lipa.

Hviezda Corine Bailey Rae stúpala vďaka hitom Put Your Records On a Like A Star, aj vďaka spolupráci s legendami ako Herbie Hancock, Paul McCartney, Stevie Wonder. Jej album The Heart Speak In Whispers bol podľa The Guardian najlepším R&B albumom roka. Portugalský spevák Salvador Sobral odštartoval kariéru víťazstvom v Eurovízii pred dvoma rokmi. Spieva v štyroch jazykoch a vydal jazzový album s atmosférou portugalských koreňov, pri ktorom každý odhodí predsudky.

Na Bratislavských jazzových dňoch Slovenská sporiteľňa už tradične budú súťažiť mladé slovenské talenty. Do finálového výberu dostalo päť projektov – d# pipl araund, Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý, Szaturma, Velvet Case a Topoľana, o víťazovi rozhodnú fanúšikovia.

Tento rok organizátori stavili na mladých interpretov. „V mnohom sa približujú k súčasnej populárnej hudbe. Toto je však hudba, ktorá zároveň prezentuje veľmi vysoké a veľmi dokonalé inštrumentálne schopnosti jednotlivých hudobníkov,“ vysvetlil Peter Lipa a dodal, že to platí aj pri našich slovenských interpretoch, ktorí na džezákoch vystúpia. „Nejde tu o spievanie, nejde tu o pesničky, ale o to ukázať, kam inštrumentálne dospeli mladí ľudia, ako rozmýšľajú, ako hrajú na svojich nástrojoch a ako to vedia kombinovať,“ uzavrel Lipa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislavské Jazzové Dni #Ghost-Note