Kapela Hex má novú skladbu Pridaj sa k nám a zaznie aj na koncertoch

Text skladby z pera gitaristu Martina „Fefe“ Žúžiho pozostáva z názvov skladieb a z častí textov formácie. Skladbu ešte ako demonahrávku naspieval zosnulý spevák Peter „Ďuďo“ Dudák, ktorý zložil aj hudbu.

28.10.2019 21:00
HEX TOTOT
debata

Spoločné vokály spievajú deti a kamaráti členov skupiny. Na produkcii sa okrem Hexu podieľal aj Adam Kuruc.

„Po novom roku prišiel Ďudo s nápadom, aby som napísal text, ktorý by zaujímavým spôsobom sumarizoval našu kariéru. Napadlo ho, že text by sa mohol skladať z názvov našich pesničiek a z častí našich textov. Bola to celkom výzva, nechcel som totiž iba bezducho pospájať jednotlivé názvy. Pokúsil som sa z nich vytvoriť príbeh o nás. O tom, že hranie pre ľudí je našim životom a naši fanúšikovia sú neoddeliteľnou súčasťou príbehu skupiny HEX. Na pomedzí apríla a mája sme nahrali s Ďudom v skúšobni demonahrávku. Skladba bola najskôr pomalšou pesničkou, až neskôr sa vykryštalizovala do rýchlejšej verzie,“ priblížil nahrávku Martin „Fefe“ Žúži.

Nahrávanie s deťmi a kamarátmi bolo podľa basgitaristu Tomáša „Yxa“ Dohňanského výborný nápad. „Boli sme v novej situácii, po prvýkrát sme nahrávali hudobné podklady na spev. Čo sa ukázalo ako výborný nápad, bolo zavolať naše deti a našich kamarátov na spoločné vokály. Ten pocit, ako všetci s radosťou pristúpili k nahrávaniu, bol neopakovateľný. Ďuďo tam bol proste s nami, akoby neodišiel. Ja osobne sa veľmi teším z tejto pesničky, pretože sme ju chystali ešte všetci spolu a pri tvorbe bolo aj to povestné tvorivé napätie, ktoré nás vždy posúvalo ďalej,“ prezradil.

Vokály spolu s členmi Hexu naspievali Lasky zo skupiny Para a Tomáš Sloboda zo skupiny Le Payaco, ale aj Ďuďova dcéra Mária, Yxova dcéra Hanka, Fefeho syn Sebastian, dcéra bubeníka Tibora „Tybykeho“ Szabadosa, Karolína, dcéra Ela Petra „Šarkana“ Nováka, ktorý v kapele nahradil Dudáka, a dcéra Tomáša Slobodu Liliana.

„Ďuďo to naspieval fakt pekne. Mne sa ušlo pohladiť jeho spev takými nenápadnými vokálmi. Ťažko opísať slovami veľmi zvláštnu, na jednej strane melancholickú a zároveň veľmi pozitívnu náladu, ktorá bola v štúdiu. Okrem Hexákov a našich kamarátov v jednej chvíli pred mikrofónom stáli aj všetky naše deti a spievali sme spolu ako zbor. Zimomriavky…“ vyjadril sa Peter „Šarkan“ Novák.

Kapela spolu s piesňou zverejnila aj videoklip, ktorý tvoria zábery z archívu Hexu aj z nahrávania v štúdiu. „Keďže zastávam aj funkciu archivára, načrel som do našej archívnej videotéky. Mal som to šťastie už v roku 1992 vlastniť kameru na pásky VHS, neskôr to bola prvá digitálna kamera, neskôr HI8, a nakoniec prišli kamery s vysokým rozlíšením. Teraz je už každý fotoaparát schopný natáčať video, čo prácu všetkých nadšencov veľmi uľahčilo. V klipe sa objavia zábery z histórie až po súčasnosť. Kvalita záznamu sa rokmi menila, ale to nič neubralo na výpovednej hodnote materiálu,“ povedal Tibor „Tybyke“ Szabados.

Pridaj sa k nám (Keď sme s vami) zahrá Hex aj na troch výročných koncertoch, ktoré sa koncom novembra uskutočnia v Bratislave, Žiline a Košiciach. Kapela sa predstaví v zostave Martin „Fefe“ Žúži, Tomáš „Yxo“ Dohňanský, Tibor „Tybyke“ Szabados, Peter „Šarkan“ Novák, gitarista Laci Tvrdý a na trúbku zahrá Peter Letovanec. „Tieto koncerty budú naozaj špeciálne. Aj zloženie hostí napovedá tomu, ako Ďuďa a kapelu Hex vnímajú muzikanti na Slovensku a že nás majú dlhé roky radi. Každý koncert bude jedinečný aj tým, že na nich budú rozdielni hostia, zaznie veľa starších pesničiek, ale aj tie novšie. V Bratislave sa k nám pripoja aj všetci bývalí členovia, proste bude to oslava spojená so spomienkou na Ďuďa, ako sa patrí. Z koncertov vznikne aj dokument, ktorý by sme na budúci rok chceli odvysielať v niektorej zo slovenských TV. Tešíme sa na stretnutia s fanúšikmi, pretože si nesmierne vážime to, čo pre nás urobili v období, ktoré bolo pre nás tak ťažké…,“ dodal Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #singel #Hex