Belgičania v Nitre

Nitrianska galéria ponúkne aj v novembri pravidelné koncerty vážnej hudby. V rámci cyklu Galéria hudby sa 12. novembra nitrianskemu publiku predstaví belgický komorný súbor Het Collectief.

04.11.2019 16:00
het collectief Foto:
Belgický komorný súbor Het Collectief
debata

Päťčlenné teleso zahrá skladby Clauda Debussyho, Michala Paľka, Brama Van Campa a Oliviera Messiaeniho. Súbor Het Collectief bol založený v roku 1998 v Bruseli. Pevné jadro súboru tvorí päť exkluzívnych hudobníkov, ktorým sa podarilo dosiahnuť jedinečný a fascinujúci zvuk na základe netradičného prepojenia sláčikových a dychových nástrojov s klavírom. V rámci repertoáru sa Het Collectief vracia k druhej viedenskej škole, ku koreňom modernej hudby. Na popud súboru a s podporou Nitrianskej galérie vznikla nová skladba od slovenského skladateľa Michala Paľka, ktorá bude v premiére uvedená práve na nitrianskom koncerte, uviedla Lucia Vadelová z Nitrianskej galérie.
Galéria hudby je medzinárodný cyklus komorných koncertov, ktorý Nitrianska galéria pripravuje s cieľom ponúknuť svojim návštevníkom možnosť hlbšie spoznať vážnu hudbu všetkých historických období a súčasnej hudby. V roku 2019 chceme progresívnou dramaturgiou prezentovať významné diela zo sólovej i komornej hudby rôznych historických období a súčasnosti. Diela svetových i domácich skladateľov zaznejú v interpretácii úspešných hudobníkov, ktorí sa etablovali nielen na domácej, ale aj na medzinárodnej scéne. Hlavným cieľom koncertného cyklu je podpora kvalitného koncertného umenia, dodala Vadelová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitrianska galéria #Galéria hudby #Het Collectief