Ami Yamasaki: Vtáčí spev cez špeciálne trénované hlasivky

Japonská sound artistka Ami Yamasaki sa už roky venuje kreovaniu prírodných zvukov a sprostredkúva meditatívne mikronaratívy výlučne prostredníctvom hlasiviek.

09.11.2019 18:00
yamasaki Foto:
Ami Yamasaki používa ako nástroj vlastné hlasivky.
debata

Predstavte si rozmanité zvukové spektrum pralesa. Teraz si predstavte, že všetky tieto zvuky vychádzajú z jediných úst. Spev exotických vtákov sa stretáva s niečím, čo pripomína podmorské nahrávky tuleňov, veľrýb či šelest lístia a iných ťažko pomenovateľných zvukov. Umelkyňa 
Ami Yamasaki vystúpi v nedeľu v bratislavskom klube Fuga.

Yamasaki spolupracovala so svetovými osobnosťami ako legendárny režisér Hayao Miyazaki (Princezná Mononoke, Cesta do fantázie) a s hudobníkmi ako Keiji Haino či Ryuichi Sakamoto. “Keď Yamasaki spieva, počujem zvuky cvrčkov, vtáctva, šumenie stromov a vodopády. Jej zvuky sú upokojujúce a zároveň dizonantné.” píše The Japan Times.

V Bratislave sa Yamasaki predstaví prvýkrát, v rámci koncertnej série PLNKA. Fanúšikovia toho najlepšieho aktuálneho soundartu sa tiež môžu zúčastniť jej performatívnej prednášky.

Spev krehkých ekosystémov a fascinujúcu zvukovú prechádzku, z opustených tovární do bujných lesov, uvedie počas nedeľného večera „zaklínač plechov“ Tigris Argentum. Matúš Mikula skúma zvukové kontrakcie kovu prostredníctvom veľkorozmerných plechových platní evokujúcich atmosféru sonického spoznávania mesta.

PLNKA je séria koncertov a klubových nocí a jej cieľom je zvýrazňovať styčné body a spájať paralelné svety súčasnej hudby, sound-artu a nového klubového zvuku do jednoliateho audio-vizuálneho zážitku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Fuga #soundart