Zomrel Robert Freeman, autor fotografií na obaly albumov skupiny Beatles

Zomrel britský fotograf Robert Freeman, ktorý svojimi snímkami pomohol určiť imidž legendárnej rockovej skupiny Beatles a vytvoril obaly jej niekoľkých najlepších albumov. Zomrel vo veku 82 rokov.

10.11.2019 12:12
album help Foto:
Album Help
debata

Freemanovo úmrtie bolo oznámené na oficiálnej webovej stránke skupiny Beatles, ale vyhlásenie neobsahovalo príčinu smrti. Informáciu priniesla tlačová agentúra AP.

Freeman sa narodil v roku 1936 a kariéru začal ako fotoreportér pracujúci pre londýnske noviny Sunday Times, pre ktoré urobil fotoportréty popredných džezových hudobníkov. Potom pracoval pre Beatles. Urobil snímku čiernobieleho obalu albumu „With The Beatles“ z roku 1963, kde sú tváre štyroch členov kapely čiastočne v tieni. Išlo o snímku, ktorá definovala imidž skupiny a použili ju aj na album v USA „Meet The Beatles!“ z roku 1964.

Paul McCartney si na internete uctil Freemana odkazom: „Ľudia si často myslia, že fotografia na obale ‚Meet The Beatles‘, kde máme tváre aj čelá napoly v tieni, bola starostlivo naaranžovanou štúdiovou snímkou. V skutočnosti ju Robert urobil v rýchlosti na chodbe hotela, kde sme boli ubytovaní, a prirodzené svetlo prichádzalo z okien na konci chodby.“

McCartney uviedol, že Freeman „bol počas rokov existencie Beatles jedným z našich obľúbených fotografov, ktorý vymyslel niekoľko z našich najkultovejších obalov albumov“. Označil ho za „pravého, originálneho mysliteľa s predstavivosťou“.

Freeman potom urobil aj snímky na obaly albumov „Beatles For Sale“ a „Help!“, kde majú členovia kapely ruky v polohe signalizujúcej slovo, ako aj „Rubber Soul“. Na tomto albume z roku 1965 Freeman jemne pretiahol tváre členov Beatles, čím jemne naznačil, že prídu psychedelické experimenty.

Ďalší člen slávnych Beatles Ringo Starr na Twitteri napísal: „Boh žehnaj Robertovi Freemanovi, pokoj a lásku celej jeho rodine.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #The Beatles