One Day Jazz Festival spája slovenských hudobníkov so svetovými

One Day Jazz prináša novú vlnu džezovej scény, práve sa rozbehol už 11. ročník festivalu, ktorý prinesie sedem koncertov do piatich slovenských miest. Martin Valihora predstavuje hostí One Day Jazz Festivalu.

15.11.2019 06:00
debata
Video

Koho diváci tento rok uvidia a akú hudbu budú počuť?

Budú počuť množstvo kvalitnej hudby špičkových interpretov, ako sa o to snažíme už 11 rokov. Dúfam, že prenos „chémie“ medzi publikom a interpretom bude značný. Výber účinkujúcich nikdy nie je náhodná improvizácia, všetci prechádzajú výberom.

Tento festival prezentuje novú vlnu súčasnej modernej svetovej džezovej scény, z New Yorku aj z Európy. Otvára ho projekt československej hudobnej elity, vytvorený pre tento festival – pocta legendárnej kalifornskej jazzfunkovej formácii Tower of Power, Áron Hodek, náš „vývozný artikel“ do celého sveta, osemročný basgitarista a svetoznámy Chris Dave, ktorý bol na festivale už trikrát a vždy prinesie nových hudobníkov. Na jam session sa môžeme všetci stretnúť a poprepájať, vznikajú tak kontakty a spolupráce, ktoré nás môžu dostať do sveta.

One Day Jazz Festival zažijú aj diváci v ďalších mestách okrem Bratislavy. Na akých hostí sa tešíte v regiónoch?

Festival bude od 15. novembra pokračovať v iných mestách, vystúpi veľký inštrumentalista Tony Grey, s ktorým som hrával v Hiromi triu, a príde s úžasnými hudobníkmi. Na Slovensko príde francúzsky klavirista Romain Collin, maďarský trubkár Kornél Fekete-Kovács, ja budem hrať na bicích. 15. 11. budeme v Košiciach, 16. 11. v Prievidzi, 17. 11. oslávime nežnú revolúciu v Banskej Štiavnici a 19. 11. sa k nám v Žiline pridajú účinkujúci z nasledujúceho dňa z Bratislavy – kontrabasista a basista Ben Williams z progresívnej scény z New Yorku, veľmi sa teším na saxofonistu Marcusa Stricklanda. Konečne príde aj jeden z najobsadzova­nejších hudobníkov, bubeník Justin Brown, ktorého milujem, a Julius Rodriguez bude hrať kontrabas, zíde sa úžasná afroamerická partia.

Festival sa potom znova vráti do Bratislavy, kde bude okrem koncertov aj priestor pre workshop.

Pokračujeme veľkým koncertom 20. 11., na ktorom Tony Grey Project a Ben Williams Quartett obohatí trio švédskeho pianistu Jacoba Karlzona. Na tú hudbu sa špeciálne teším, lebo prinesie iný svet, inú melodiku a harmóniu a spolu vytvoria mozaiku džezového hudobného sveta.

Mladé pódium zastúpi Alan Bartuš, talent na piano. A nakoniec 21. 11. v spolupráci s Divadlom Aréna vystúpi AMC Trio Plus s Ericom Marienthalom a ďalší klenot festivalu izraelský pianista Shai Maestro so svojím triom.

Vo vzdelávaní zaostávame, no 20. novembra sa môže verejnosť zapojiť do edukatívnych programov zo sveta hudby na bratislavskom konzervatóriu, kde bude dvojhodinový master class a workshop.

Privážate na Slovensko hudobné šperky, ako sa však darí slovenským hudobníkom vo svete?

Na to, aby sme sa prezentovali, aby sme mali čo svetu ponúknuť, musíme mať svoje autorské projekty. Snažíme sa na One Day Jazz Festivale prezentovať etablované slovenské telesá alebo interpretov, ktorí sú už vyprofilovaní, a vytvárať spoločné dramaturgie, aby na jednom pódiu spolupracovali, vytvárali si kontakty a udržiavali kozmopolitnú komunikačnú atmosféru. Keď sa pozrieme na sociálnu sieť, svet je zrazu veľmi malý a komunikuje so sebou, nevynímajúc veľkú komunitu hudobníkov. Snažíme sa, aby ďalej rástla a nasávala džez ako multihudbu sveta.

Dnes je džez zmes rôznych žánrov a platforma pre všetky hudby sveta, ale zároveň prezentuje to, čo je v tej-ktorej hudbe autentické. My máme interpretov, ktorí dokážu dať nášmu etnu či folklóru inú podobu, cez džez alebo aj cez iné žánre. Táto hudba má svoj obsah, kvalitu a energiu a také telesá majú na svetových festivaloch vždy dvere otvorené.

Aj my môžeme inšpirovať svet. Veľkí hudobníci, ktorí k nám prichádzajú, sa o našu hudbu zaujímajú, a keď na jam session nájdu partnerov aj hudobníci z krajín, kde je „folklórom“ džez, blues, gospel, je to krásna vzájomná inšpirácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #One Day Jazz Festival