Hudba nežnej revolúcie

Pred 30 rokmi hudba spájala ľudí na námestiach. Piesne, ktoré zneli v novembri '89 sme si pripomenuli s hudobným publicistom Radom Meššom.

17.11.2019 12:00
debata
Video

Ako hudba ovplyvnila nežnú revolúciu?

Skladby, ktoré zneli na námestiach, paradoxne nevznikli ako revolučné piesne. Hymna nežnej revolúcie, pieseň Modlitba pre Martu, vznikla pôvodne pre film a celkom nový rozmer jej dal vpád sovietskych vojsk v auguste 1968. Keď s ňou Marta Kubišová vystúpila v roku 1989, po 20 rokoch, keď verejne spievať nemohla, vyvolala veľmi silnú emóciu a táto skladba je aktuálna aj dnes, po takmer 50 rokoch. V českom éteri bude symbolicky znieť znova 17. 11. o 17. 11. hodine a pokiaľ viem, pripoja sa aj niektoré slovenské rádiá.

Prišiel Karel Kryl a zaspieval spolu s Karlom Gottom, silno zapôsobil Jaroslav Hutka a jeho slová Co je najkrásnější – usměvavé tváře, co je nejmocnější – pravdomluvné slovo, co je největsí – ta lidská svoboda. Pri týchto a iných piesňach si ľudia naplno uvedomili, čo sa tu dialo.

Ktoré slovenské piesne zneli vtedy na námestiach?

Jaro Filip a Milan Lasica prišli so skladbou Do batôžka,Tublatanka s piesňou Pravda víťazí, Robo Grogorov mal Poctu Majakovskému – všetky tieto skladby boli napísané dávno pred revolúciou, no zrazu nadobudli nový význam. Jediná pieseň, ktorá vznikla „priamo na námestí“ bola Hoffmanova Sľúbili sme si lásku.

Hudba aj texty piesní vedia vyvolať silné emócie. Aj na vlaku so študentami po celom Slovensku bol nápis z textu Martina Sarvaša pre Tublatanku – Vezieme lásku, vezieme pravdu k vám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989