Tomáš Klus hrá s filharmonikmi

Tomáš Klus, Cílová skupina a Janáčkova filharmónia nahrali spoločný album Klusymfonie. Výsledok predstaviia naživo na spoločnom koncerte 1. decembra 2019 v Bratislave.

01.12.2019 16:00
Tomáš Klus Foto: ,
Český spevák Tomáš Klus.
debata

Úspešná spolupráca Tomáša Klusa, Cílovej skupiny a Janáčkovej filharmónie Ostrava, ktorá sa začala vo februári minulého roka koncertom v Dolnej oblasti Vítkovice, pokračuje. Vznikol prvý spoločný album Klusymfony s piesňami Tomáša Klusa v aranžmánoch pre symfonický orchester.

Tomášovi Klusovi pripravil netradičné aranžmány člen Cílovej skupiny, skladateľ a basgitarista Jan Lstibůrek. Ten sa postaral aj aranžmány prvého spoločného koncertu s Janáčkovou filharmóniou Ostrava a vtedy povedal:

„Absolútna voľnosť, ktorú som od Tomáša dostal pre tvorbu symfonických aranžmánov, je skvelá a zároveň zaväzujúca. Snažili sme sa na skladby pozrieť novou optikou. Nielen pripísať ďalšie nástroje, ale väčšinu piesní vystavať nanovo tak, akoby vznikali priamo pre stretnutie Cílovej skupiny s Janáčkovou filharmóniou.“

Ostravských filharmonikov počas nahrávania albumu Klusymfony dirigoval Jan Kučera, o hudobnú réžiu sa postaral Petr Gablas a majstrom zvuku bol Jiří Topol Novotný. Vizuál a grafiku turné Klusymfony spracovali Šimon Kuba a Dana Ledl (Myokard). Riaditeľom ostravskej filharmónie je Jan Žemla.

Janáčkova filharmónia Ostrava ma na svojom hudobnom konte aj ďalšie úspešné prierezové projekty so speváčkami, spevákmi a skupinami z rôznych žánrov. Koncertovala s interpretmi ako Jaromír Nohavica, Dan Bárta, Iva Bittová, Čechomor, Vojtěch Dyk a B-Side Band, Ewa Farná a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Klus