Na Slovensku zahrá organista Baziliky sv. Antona v Padove

Organista Massimo Dal Prà sakrálnu hudbu nielen hrá, ale aj skladá a učí . Na bratislavskom koncerte uvedie tvorbu od Bacha, Vivaldiho a ďalších.

02.12.2019 09:00
massimo dal pr Foto:
Massimo Dal Prà
debata

Organista, skladateľ sakrálnej hudby a pedagóg Massimo Dal Prà zahrá po prvý raz na Slovensku. Jeho koncert Ecce Crucem Domini sa uskutoční v pondelok 2. decembra o 18:00 vo Františkánskom kostole Zvestovania Pána v Bratislave.

Publikum si v najstaršej dodnes zachovanej sakrálnej stavbe hlavného mesta na Františkánskom námestí vypočuje okrem iného aj skladby od Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Cesare Francka, Theodora Duboisa a Johanna Gottfrieda Walthera. Na koncert je vstup voľný. Agentúru SITA o tom za organizátorov informovala Zuzana Golianová z agentúry bARSdobrýchýr.

Ako ďalej informovala Golianová, návštevníci koncertu si vypočujú aj skladbu od Oresteho Ravanella (1871–1938), skladateľa sakrálnej hudby a riaditeľa orchestra Baziliky sv. Antona.

Názov koncertu “Ecce Crucem Domini” pochádza z krátkej modlitby. Vraví sa o nej, že ju sv. Anton odporučil na odvrátenie nebezpečenstva a pokušenia. Františkánsky pápež Sixtus V dal modlitbu vytesať do základne obelisku, ktorý dal postaviť na Námestí sv. Petra v Ríme, dodala Golianová.

Organista Baziliky sv. Antona v Padove Massimo Dal Prà doteraz odohral vyše 600 koncertov v Taliansku aj v zahraničí. Je skladateľom sakrálnej hudby. Popri koncertnej činnosti sa venuje aj vzdelávaniu. Učí organovú hudbu na Diecéznej škole v Padove a učiteľom teórie a hry z listu na Konzervatóriu Francesca Venezze v Rovigu. Spolupracuje s hudobnými vydavateľstvami a od roku 2007 vedie zbor Hudobného zboru sv. Benedikta, opáta pri Chráme sv. Benedikta v Padove.

Domovská scéna Massima Dal Prà, Bazilika sv. Antona, ktorú Padovčania nazývajú “Il Santo”, je hlavnou historickou pamiatkou mesta. Patrí tiež medzi najvyhľadávanejšie miesta kresťanských pútnikov aj turistov. Sú v nej uložené relikvie sv. Antona. Výstavba chrámu sa začala v roku 1232 na počesť svätca a dokončili ju koncom 13. storočia. Na námestí pred bazilikou sa nachádza majestátna jazdecká socha Gattamelata od Donatella.

Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave prináša na Slovensko koncerty významných organistov už tretí rok. Na predošlých koncertoch, roku 2017 a 2018 sa v hlavnom ešte predstavili hlavný organista horného kostola Baziliky sv. Františka v Assisi Eugenio Becchetti a organista Baziliky sv. Petra vo Vatikáne Gianluca Libertucci. Organové koncerty zároveň uzatvárajú program stredoeurópskeho festivalu talianskeho filmu MittelCinemaFest.

Koncert sa uskutoční v spolupráci Talianskeho kultúrneho inštitútu a Rehole menších bratov Františkánov, pod záštitou veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku Gabrieleho Meucciho.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce