Poézia gitary v Slovenskej filharmónii

To najlepšie, čo ponúka klasická gitarová hudba. Aj tak sa dá nazvať dnešný koncert v Malej sále Slovenskej filharmónie.

03.12.2019 08:00
Bratislavske gitarove kvarteto Rudolf Bihary Foto:
Najvýznamnejšia gitarová hudba 20. storočia zaznie v podaní bratislavského gitarového kvarteta.
debata

Bratislavské gitarové kvarteto predstaví diela najvýraznejších postáv gitarovej hudby 20. storočia.

Prvou je svetoznámy kubánsky skladateľ, gitarista a muzikológ Leo Brouwer (1939), druhou legendárny španielsko-andalúzsky skladateľ Manuel de Falla (1876 – 1946). Autorské trio dopĺňa významný súčasný slovenský hudobný skladateľ Vladimír Godár.

Gitarové kvarteto v zložení Miloš Slobodník, Yorgos Nousis, Radka Krajčová a Martin Krajčo spoločne s mezzosopranistkou Petrou Noskaiovou a violistom Petrom Vrbinčíkom uvedú napríklad Brouwerove prvé skladby pre gitarový súbor Paisaje Cubano con Lluvia (Kubánska krajina v daždi) a Paisaje Cubano con Rumba (Kubánska krajina s rumbou), ale aj ľúbostné piesne na slová básní Federica Garcíu Lorcu alebo Piesne piesní kráľa Šalamúna.

Pre Manuela de Falla bol hlavným východiskom autentický andalúzsky folklór, siahajúci až hlboko k maurským tradíciám, na základe ktorého dokončil Siete canciones populares espaňolas (Sedem španielskych ľudových piesní), ale aj svoje najvýraznejšie dielo, balet El amor brujo (Čarodejná láska). Hudobné i textové zdroje de Falla nachádzal aj v regiónoch Aragónska, Astúrie a Murcie.

K folklórnym tradíciám sa obracia aj Vladimír Godár, ktorý spracoval Cyklus záhoráckych piesní pre hlas a gitaru s názvom Suňíčko. Odznie aj jeho dielo La Canzona refrigerativa dell arpa di Davide pre violu a gitaru.

Bratislavské gitarové kvarteto koncertne pôsobí od roku 1995, odkedy sa presadilo na medzinárodnej úrovni. Jeho repertoár tvoria najmä kompozície gitarovej hudby 20. storočia, ale aj úpravy širokého spektra hudby vrátane renesancie, baroka či romantizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #gitara #filharmónia