Na Pohode 2020 vystúpi kapela Wolf Alice, víťaz Mercury prize

Podľa Guardianu je ich osviežujúci indie-rock inovatívnym súčasným prístupom k žánrom 90-tych rokov ako grunge a shoegaze.

05.12.2019 13:00
wolf alice fb Foto:
Kapelu Wolf Alice budú môcť vidieť návštevníci festivalu Pohoda, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. júla 2020.
debata

Držitelia dvoch NME Awards, či Q Award pre najlepšiu live kapelu majú na konte dva albumy a podľa britských médií patrili oba k tomu najlepšiemu, čo v daných rokoch vyšlo. Skvelý debut My Love Is Cool prekonali ďlaším albumom Visons of a Life, po ktorom ich Rhian Daly z NME označil za stopercentne najlepšiu kapelu Británie.

Londýnska Indie rocková kapela začala pôvodne ako akustické duo speváčky Ellie Rowsell a gitaristu Joffa Oddieho. V roku 2012 sa k duu pridali basák Theo Ellis a bubeník Joel Amey.

V roku 2013 vydali single „Fluffy“ a „Bros“ a debutové EP Blush. O polroka pridali ďalšie EP Creature Songs, ktoré označil DIY za grunge, no grunge stvorený pre rok 2014 a dal mu hodnotenie 5/5. V recenzii vyzdvihli masívnu energiu nahrávky.

V júni 2015 vydali Wolf Alice debut My Love Is Cool, ktorý sa dostal na druhé miesto britskej hitparády a deviate miesto americkej Billboard Alternative Songs chart. Album bol nominovaný na Mercury Prize i Grammy v kategórii Best Rock Performance. Dostal sa tiež medzi desať naj albumov roka 2015 v koncoročných výberoch NME, Q, Drowned in Sound či Under the Radar. Podľa MusicOMH je album „čerstvou dávkou čistej brilantnosti a krásy v rámci žánru, ktorý zvyčajne praská pod váhou priemernosti a nedostatku dobrodružnej invencie.“

DIY skonštatoval, že kapely ako Wolf Alice prichádzajú raz za generáciu s dodatkom, že oplatí sa uveriť celému mediálnemu humbuku, ktorý sa okolo nich vytvoril.

Vysoko nastavená latka fantastických debutov má zvyčajne slabšie pokračovania. Wolf Alice ale toto nepísané pravidlo popreli. Visions of a Life sa rovnako ako predchodca dostal na druhé miesto v predajnosti v Británii a bol nominovaný na Mercury Prize.

Tentokrát si ale kapela z ceremoniálu odniesla najprestížnejšiu albumovú cenu domov. Album bol najlepším počinom roka podľa Drowned in Sound, druhým najlepším podľa NME a tretím najlepším v koncoročnom rebríčku magazínu Q. Nahrávku o všemožných radostiach, vzrušeniach, úskaliach i neistotách súčasných dvadsiatníkov vychválil aj Drowned in Sound s prívlastkami ako „fenomenálny úspech“ či „nefalšované majstrovské dielo“.

DIY v recenzii uviedli, že sú na ceste stať sa najlepšou kapelou Británie. Toto konštatovanie umocnil Rhian Daly z NME rečníckou otázku, či už sú najlepšou kapelou v UK a sám si odpovedal „Stopercentne!“.

Wolf Alice boli nedávno headlinermi Pilton Party, ktorý každoročne organizuje festival Glastonbury (minulý rok bol headlinerom Liam Gallagher). Podľa NME o kvalitách kapely publikum nepochybovalo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercury Prize #Pohoda festival #Wolf Alice