Na Colors of Ostrava príde kapela Twenty One Polits

Americká kapela Twenty One Pilots, ktorá patrí k najväčším menám súčasnej svetovej hudobnej scény, je prvou potvrdenou hviezdou festivalu Colours of Ostrava 2020.

06.12.2019 07:00
ostrava warner music Foto:
Josh a Tyler z kapely Twenty One Pilots zavítajú v lete do Ostravy.
debata (1)

Miliardy prehraní piesní na YouTube či Spotify, vypredané najväčšie koncertné haly, cena Grammy, nominácia na Brit Awards, ale predovšetkým strhujúce vystúpenia, to všetko patrí k formácii Twenty One Pilots. Tvorí ju spevák a multiinštrumen­talista Tyler Joseph a bubeník Josh Dun.

„Ich euforické koncerty predstavujú neuveriteľný zážitok. Vystačia si dvaja, podporení dokonalou vizuálne a svetelne zladenou šou. Jej súčasťou je mnoho prevlekov, efektných kostýmov, občas aj horiaci automobil a strhujúca energia, s akou Josh bubnuje či robí premety. Tyler zas strieda jeden nástroj za druhým,“ opisuje riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Twenty One Pilots s prirodzenou originalitou a neuveriteľnou rýchlosťou striedajú elektropop, reggae, hip hop, drum & bass, punk alebo hymnické klavírne balady. Niekto by si myslel, že už sa nedá nič nové vymyslieť, a my sa im snažíme vyviesť z omylu. Spomeňte si na akúkoľvek svetovú hudobnú cenu a je vysoko pravdepodobné, že ju Twenty One Pilots buď získali, alebo na ňu boli aspoň nominovaní," dopĺňa Holušová.

Twenty One Pilots pochádzajú z amerického Ohia a kapela má názov podľa tragického príbehu z knihy Arthura Millera All My Sons, kde ľudskou vinou zahynulo dvadsaťjeden pilotov. Svoju kariéru, ktorá graduje od roku 2009, popísali hudobníci takto: „Snažili sme sa zaujať miestnu scénu, potom regionálnu a ďalej si už nič nepamätáme. Tak rýchlo to všetko prišlo.“

Celosvetový úspech dosiahli s vysoko zábavnou hudbou oscilujúcou medzi najrôznejšími žánrami a znepokojujúcimi témami o úzkostiach, depresiách, neistotách a prekonávaní osobných démonov. „Keď skladáte hudbu, ktorá vyjadruje pochybnosti, starosti alebo temné myšlienky, ktorými prechádza dospievajúci človek, ľudia začnú počúvať niekoho, kto o tom hovorí nahlas,“ priblížila kapela.

Formácia vydala päť albumov, pričom dva posledné, Blurryface a Trench na seba nadväzujú a možno ich nazvať fantasy opusmi o neistotách.

Kultúra, pokiaľ ide o samovraždu alebo depresie, urobila veľký pokrok. Som hrdý, že práve hudba je na vrchole v schopnosti hovoriť o depresii otvorene. Je to totiž mimoriadne dôležité," vysvetlil Tyler.

Devätnásty ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 15. do 18. júla 2020 opäť v industriálnom areáli ostravských Dolních Vítkovic. Program na 24 vonkajších aj krytých scénach ponúkne viac ako 450 podujatí, okrem koncertov viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel, taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a iné sprievodné aktivity.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #hudba #Twenty One Pilots