Miro Žbirka stále vie príjemne prekvapiť

Známe skladby, exkluzívni hostia a nefalšovaná radosť z hudby doplnená povestným humorom a šarmom slovenskej legendy. Miro Žbirka oslávil svoje úspešné pôsobenie koncertom 40 rokov na scéne.

06.12.2019 15:54
SR kultúra hudba Miroslav Žbirka 40 rokov na... Foto: ,
Miro Žbirka počas koncertu – 40 rokov na scéne na Zimnom štadióne Ondreja Napelu v Bratislave
debata

Obľúbený spevák a skladateľ rozbalil fanúšikom na bratislavskom zimnom štadióne Ondreja Nepelu veľký mikulášsky darček plný hitov a príjemných prekvapení. Výber skladieb zo všetkých albumov od prvého Doktor Sen (Opus, 1980), až po minuloročný Double Album (Universal Music, 2018) zaspieval Miro Žbirka vo výbornej forme a v pôvodných tóninách. Vypredaná hala spolu s ním postupne odspievala celé texty pesničiek Možno sa ti zdá, V slepých uličkách, Prvá, Katka, Dr. Jekyll, Mr. Hyde, Múr našich lások, Len s ňou, Zažni, Balada o poľných vtákoch a mnoho ďalších hitov.

Návštevníkov potešil aj výber hostí. Skupina IMT SMILE, ktorej spevák a líder Ivan Tásler oslávil v tomto roku rovnaké, ale životné, jubileum, prekvapila špeciálnou verziou Žbirkovej skladby C’est La Vie. Jej spojenie s beatlesovskou I want you/She’s So Heavy divákov roztlieskalo.

Koncert 40 rokov na scéne si užívali diváci aj... Foto: TASR, Jakub Kotian
SR kultúra hudba Miroslav Žbirka 40 rokov na scéne koncert BA Koncert 40 rokov na scéne si užívali diváci aj účinkujúci. Na snímke Miro Žbirka a vľavo producent a spevák Rob Casse.

Devízou koncertu boli aj silné duetá s hosťujúcimi speváčkami. S Marthou zaspievali dnes už klasiku Čo bolí, to prebolí, s Katkou Knechtovou nedávny hit Skúška snov a s nevidomou českou klavírnou virtuózkou a osobitou speváčkou Ráchel Skleničkovou súčasný videohit Čistý svet, ktorý má za pár týždňov už viac ako milión zhliadnutí.

Jeho anglickú verziu Take Me Home s textom legendárneho textára Petea Browna (Cream, Jack Bruce a ďalší) prišla na pódium s Mekym zaspievať škótska speváčka Eddi Reader. Bývalá líderka skupiny Fairground Attraction a dnes úspešná sólistka nadšeným slovenským divákom pridala aj svoj celosvetový hit Perfect, za ktorý v roku 1989 získala dve prestížne ceny Brit Awards. Po návšteve Prahy a Bratislavy hneď odletela do Glasgowa, kde pokračuje v turné so známym moderátorom a hudobníkom Joolsom Hollandom.

Bonbónikom koncertu bolo vystúpenie renomovaných hudobníkov, ktorí už stáli na veľkých pódiách celého sveta s Paulom McCartneym, Ringom Starrom, The Pretenders, Average White Bandom a mnohými ďalšími veľkými menami. Meky zahral s gitaristom Robbiem McIntoshom, basgitaristom Hamishom Stuartom, bubeníkom Blairom Cunninghamom, kláveskákom Deanom Rossom a multinštrumen­talistom, spevákom a producentom Robom Cassom skladby z nového Double Albumu, ktorý spolu v Londýne nahrávali, ale aj nestarnúce beatlesovky Can’t Buy Me Love, Drive My Car, Get Back či Hey Jude.

Hudobné výkony účelne dopĺňala videoprojekcia Matyáša Vordu (inak bubeníka úspešnej českej skupiny Mandrage). Na panoramatickej obrazovke so šírkou na celú halu v nej nápadito kombinoval dianie na pódiu s videoklipmi a animáciami. Dobrý obraz a zvuk v celej hale spolu so silnou hudobnou energiou z pódia vytvorili viac ako dvojhodinovú hudobnú oslavu doterajšej tvorby Mira Žbirku. Niekoľkonásobné standing ovations vytlieskali hudobníkov opäť na scénu a záverečnú bodku v podobe hitov Biely kvet, Atlantída, 22 dní a Mám rád si dokonale užili nielen diváci, ale aj všetci účinkujúci.

Autor je hudobný publicista

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Žbirka