Vianoce na dedine sú o ľudovom umení

Posledné tohtoročné podujatie v Múzeu slovenskej dediny má príznačný názov Vianoce na dedine a sľubuje pravú vianočnú atmosféru. Múzeum môžete navštíviť dnes od 10. h do 16. h.

08.12.2019 10:00
kaf hojana Foto:
Na dnešnom vianočnom podujatí vystúpia aj tanečníci zo žilinského Klubu autentického folklóru Hojana.
debata

Počas celého dňa budú areálom múzea znieť vinše a koledy. O 10.30 h a 12. h vystúpi v drevenom kostole z Rudna Klub autentického folklóru Hojana zo Žiliny s pásmom vianočných piesní „Za koľande džinkujeme“ a „Koľindovaňe u Svancari“. Predstavia piesňový repertoár, ktorý bol využívaný pri koledovaní po štedrovečernej večeri v kysuckých obciach Čierne, Skalité a Oščadnica.

Do múzea slovenskej dediny prídu aj praví Betlehemci z hriňovského lazu Priehalina. O 11.30 h 12.30 a 14.30 h predvedú archaickú betlehemskú hru, ktorá je každoročnou súčasťou vianočných obchôdzok na priehalinskom laze.

Do tajov mágie stridžích dní a ľúbostného čarovania budú návštevníci zasvätení pri ondrejskom veštení. Lucie s husacími krídlami z nich zas pozmetajú všetko zlé a Mikuláš s čertom a anjelom podľa zásluh odmenia všetky deti.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočného podujatia sú aj ukážky remesiel spojené s predajom ľudovo-umeleckých výrobkov. Nebude chýbať ani pečenie vianočných oblátok na oblátnici či zdobenie chutných medovníkov. Maškrtné jazýčky si prídu na svoje v krčme z Oravskej Polhory, kde bude ponuka obohatená o tradičné dobroty.

Pre najmenších návštevníkov sú pripravené tvorivé dielne, v ktorých si budú môcť vyrobiť vlastné ozdoby na vianočný stromček.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Múzeum slovenskej dediny #advent