Iste to bola láska. Roxette je už navždy minulosťou

It must have been love, Listen to your Heart, Joyride... rockovú hudbu pochádzajúcu zo Švédska nepreslávilo veľa kapiel. Dlho tento priestor zapĺňala Abba, 80. roky vyniesli na svetové výslnie duo Roxette.

11.12.2019 08:27
Marie Fredriksson, roxette, Foto: ,
Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.
debata

„Myslím, že veľký rozdiel medzi Roxette a Abbou je ten, že my sme oveľa viac rockovo zameraní, ako bola ABBA,“ vyjadril sa raz o vlastnej tvorbe skladateľ a gitarista Per Gessle. Žiaľ, aj Roxette je už navždy minulosťou. V pondelok 9. decembra zomrela jeho ženská tvár, dnes už legendárna Marie Fredrikssonová.

Marie Fredrikssonová, hlas svetoznámych hitov, ktoré od druhej polovice 80. rokov pozná takmer každý a ktoré dlhodobo útočili na najvyššie priečky svetových hitparád, trpela vážnymi zdravotnými problémami, odkedy jej po úraze lebky v roku 2002 diagnosti­kovali rakovinu mozgu. Napriek tomu, že mala len 25-percentné šance na prežitie, prežila a až do roku 2016 Roxette na pódiách vystupovali. Teraz však už nič nebude ako predtým, parafrázujeme slová Pera Gessla po jej úmrtí. „Čas beží tak rýchlo,“ pokračuje. „Je to len nedávno, čo sme s Marie sedeli v mojom bytíku v Halmstade a spoločne sme snívali. A aké fantastické sny sme potom žili! Ďakujem za všetko. Moje čierno-biele piesne si zafarbila tými najkrajšími farbami.“

Marie Fredriksson na zábere z roku 2015. Foto: SITA/AP, Balazs Mohai
Marie Fredriksson Marie Fredriksson na zábere z roku 2015.

Marie Fredrikssonová a Per Gessle sa stretli, keď už obaja mali za sebou skúsenosti s účinkovaním v rockových kapelách. Marie začínala v punkovej kapele Strul, ktorú viedol jej vtedajší priateľ, neskôr v baroch Halmstadu vystupovala s kapelou MaMas Barn. V polovici 80. rokov si ju všimol spevák vtedajšej obľúbenej švédskej skupiny Gyllene Tider Per Gessle a prehováral ju na sólovú kariéru. To sa napokon podarilo Lassemu Lindbomovi, s ktorým naspievala duet Så nära nu a vzápätí v jeho produkcii vydala svoj prvý sólový album Het Vind. Po ňom v roku 1986 nasledoval druhý album Den sjunde vågen, ktorým si v rodnom Švédsku získala trvalú obľúbenosť.

Per Gessle onedlho prišiel s rozhodujúcim nápadom. Namiesto novej skupiny Spänannde Ostar, v ktorej sa stretli Gessle, Lindbom, Marie a Mats Persson, hovoril o duu, s ktorým by sa pokúsili preraziť za hranicami Švédska a ktoré by tvoril on a Marie. Duo dostalo názov Roxette podľa švédskeho ženského mena a zároveň obľúbenej Gessleho skupiny zo 70. rokov Dr. Feelgood. Hoci začali spievať po anglicky, úspech nebol okamžitý. Marie Fredrikssonová okrem toho pokračovala v sólovej kariére, v ktorej bol posledným veľkým úspechom hit Sparvöga v roku 1989. V tomto roku prišiel zásadný zlom, pretože duu Roxette sa podaril hit The Look, ktorým definitívne prerazili v zahraničí. Hity z ich druhého spoločného albumu Look Sharp!

Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.
Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.
+2Marie Fredriksson a Per Gessle z dua Roxette.

Mali taký úspech, že speváčka na čas sólovú kariéru odložila na druhú koľaj. Bola to najmä skladba Listen to your Heart, ktorá dobyla americké hitparády po tom, ako album v Minneapolise doniesol do rádia jeden americký študent. Počnúc albumom The Look v roku 1989 figurovali v USA na prvých priečkach hity Roxette: Listen to Your Heart, Joyride a možno najslávnejšia zo všetkých skladieb švédskeho dua, balada It Must Have Been Love, ktorá dobyla aj tretiu priečku vo Veľkej Británii a stala sa súčasťou soundtracku filmového megahitu Pretty Woman s Juliou Robertsovou a Richardom Gereom. V roku 1992 Marie opäť nahrala sólový album Den ständiga resan, ktorý mal spomedzi všetkých sólových albumov najväčší úspech.

Spevácke duo Roxette predalo podľa odhadov okolo 75 miliónov nahrávok a nahralo desať štúdiových albumov. Samotná Marie Fredrikssonová vydala osem sólových albumov, z ktorých tri sa vyštverali na najvyššie švédske priečky. Po diagnostikovaní choroby sa k hudbe vrátila v roku 2004 prvou sólovou po anglicky naspievanou platňou The Change. Duo Roxette sa na pódiá opäť vrátilo v roku 2009 a poslednú spoločnú platňu s Perom Gessleom, Good Karma, vydala Marie Fredrikssonová v roku 2016.

Na svoje 60. narodeniny minulý rok vydala nový singel Sing Me a Song a rok predtým prišlo na svet vyznanie lásky k životu v knihe Listen To My Heart.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roxette #Marie Fredriksson