Aké sú Vianoce hudobníka Martina Valihoru

Vianočný čas je príležitosť na spomalenie, zamyslenie a okrem iného je to aj čas plný hudby. Čo cez sviatky počúva džezmen Martin Valihora?

18.12.2019 11:30
debata
Video

Na Slovensku je na sviatky tradíciou počúvať vianočné koledy. Počúvate ich rád?

Milujem Vianoce a ku každým Vianociam patria vianočné koledy, nielen na Slovensku. Toto obdobie je pre mňa niečím čarovné, a nie som určite jediný. Tento rok som si už povedal, že sa zastavím o niečo skôr, nie deň pred Štedrým dňom alebo rovno a Štedrý deň na obed, ale podstatne skôr, aby som si mohol predvianočný čas užiť. Teším sa na to a dúfam, že budú všade hrať koledy, aby sme nasali tú úžasnú atmosféru.

Máte aj svoju obľúbenú koledu?

Mnoho, slovenské aj medzinárodné.

Čo sa vám v starom roku splnilo?

V mojom živote sa deje toľko vecí, že si všetko ani nepamätám. Páčia sa mi aktuálne momenty, keď spolu hráme, v akejkoľvek zostave, a zrazu to začne fungovať. Keď cítim napojenie s hudobníkmi, to je pre mňa úplne najviac. Ako s mojím medzinárodným triom. A keď sa nám podarí zorganizovať koncert, aby sme mohli naplniť poslanie a cez hudbu poslať k ľuďom tú zázračnú energiu.

Čo vás čaká v novom roku?

Vyjde nám CD so skupinou Ilustratosphere s Danom Bártom, mám v pláne zamerať sa na autorské projekty, hráme vlastnú hudbu aj na medzinárodnej úrovni. Budem sa snažiť zveľaďovať festival, aby žil a rástol. Budem sa snažiť cez hudbu pripomínať myšlienku humanizmu a tolerancie, ktoré v živote potrebujeme. Je veľa pojmov, ktoré by mali byť samozrejmé, až sa nám zdá obyčajné o nich hovoriť – ako láska, pravda …Chceme, aby tu boli, no keď si ich premietneme do 24 hodín, uvidíme, akú hodnotu im vo svojom živote dávame.

Džezoví hudobníci prinášajú humanizmus a toleranciu, mnoho kultúr na jednom pódiu dokáže spolupracovať na tvorbe jedného diela, inšpirovať sa a vzájomne sa obohacovať. Keby sme tento malý „demosvet“, pár metrov štvorcových z pódia preniesli do života, žilo by sa nám krajšie. Bez predsudkov a s väčším pocitom pokoja a istoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vianoce #Martin Valihora