Ľudová hudba Pokošovci boduje v európskom hudobnom rebríčku

Úspechy slovenských nahrávok žánru world music v rebríčku World Music Charts Europe (WMCE) pokračujú aj od začiatku nového roka. Januárové umiestnenie albumu Pokošovci 2 v prvej dvadsiatke je predsa len niečím výnimočné.

08.01.2020 17:50
pokrosovci Foto:
Ľudová hudba Pokošovci.
debata

Je to zatiaľ najfolklórnejší album zo Slovenska, ktorý zaujal porotcov tohto medzinárodného rozhlasového rebríčka.

Ľudová hudba Pokošovci zo Šumiaca vydala v roku 2019 dvojalbum s názvom Pokošovci 2, ktorý prináša prierez jej repertoáru tak rómskych, ako aj slovenských ľudových piesní z Horehronia.

Tento album obsadil v januári 13. pozíciu v TOP 20 tohto rebríčka, v ktorom dokopy bodovalo 139 nominovaných nahrávok. Pokošovci za sebou v tomto kole nechali aj nový album Ivy Bittovej s Paolom Angelim, posmrtnú kolekciu nových piesní Rachida Tahu či skupinu Bantou Mentale z Kinshasy, hlavného mesta africkej urbánnej elektroniky. Celkovou víťazkou januárového rebríčka sa druhýkrát po sebe stala speváčka Aziza Brahim zo Západnej Sahary s albumom Sahari.

Pokošovci týmto umiestnením nadviazali na úspechy slovenskej worldmusic v roku 2019, keď v najlepšej dvadsiatke rebríčka WMCE bodovali v apríli až tri albumy zo Slovenska Neskrotený od skupiny Hrdza (historicky najvyššie štvrté miesto), Keď vojačik narukoval od Trojky Zuzany Homolovej (16. miesto) a Telegrafy od Bandy (19. miesto). V júni sa k nim pridala aj skupina Čendeš s albumom Cossack Attack na 5. mieste.

Album Pokošovci 2 je pokračovaním debutového albumu Ľudová hudba Pokošovci z roku 2014, pričom obidva nosiče vydalo OZ Tradana s podporou Fondu na podporu umenia a produkovala ho etnomuzikologička, huslistka a speváčka Jana Ambrózová.

Dvojalbum s dvojnásobnou porciou hudby (takmer 50 piesní rozdelených do 37 trackov) podľa Ambrózovej odzrkadľuje hudobné myslenie a cítenie primáša Miroslava Pokoša a jeho spoluhráčov. Na prvom cédečku sú slovenské horehronské piesne upravené á la Pokošovci s hosťujúcimi spevákmi a speváčkami zo Šumiaca, Telgártu a Pohorelej, druhá polovica albumu obsahuje výlučne rómsky repertoár, tradičné rómske piesne z Horehronia, ale aj úpravy niekoľkých rompopových melódií.

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #ľudová hudba #world music #World Music Charts Europe