Skupina Inekafe zahrá so symfonickým orchestrom a zborom

Skupina Inekafe oslavuje 25 rokov úspešného pôsobenia na hudobnej scéne. Na začiatok roka pripravila dva veľké koncerty, na ktorých zahrá v netradičnej zostave s orchestrom a speváckym zborom. Hity aj menej známe skladby v nových aranžmánoch predstaví na 25 rokov Symphonic Tour 15. januára v Bratislave a 17. januára v Prahe.

15.01.2020 09:00
Inekafe Foto:
Členovia skupiny Inekafe bubeník Dodo Praženec, spevák a gitarista Vratko Rohoň, basgitarista Vlado Bis.
debata

Skupina Inekafe oslavuje 25 rokov úspešného pôsobenia na hudobnej scéne. Na začiatok roka pripravila dva veľké koncerty, na ktorých zahrá v netradičnej zostave s orchestrom a speváckym zborom. Hity aj menej známe skladby v nových aranžmánoch predstaví na 25 rokov Symphonic Tour 15. januára v Bratislave a 17. januára v Prahe.

Kapela začínala v roku 1995 v garáži na Prístavnej ulici v Bratislave. „Na začiatku boli len garáž a drina. To nám dalo základ. Potom prišli prvé koncerty, demáče a albumy. Pekne tehlička po tehličke. Len vďaka poctivej drine a srdcu sme tam, kde sme,“ spomína líder skupiny Vratko Rohoň.

Za dvadsaťpäť rokov vydali sedem radových albumov, dve výberovky, jedno Live 2DVD. Ročne odohrajú viac ako sto koncertov na Slovensku aj v Čechách a už roky patria medzi vyhľadávané hviezdy letných festivalov. Aj po rokoch na scéne sú stále v dobrej kondícii a narodeniny oslávia na dvoch najväčších koncertoch vo svojej histórii. Spevák a gitarista Vratko Rohoň, bubeník Dodo Praženec a basgitarista Vlado Bis ich intenzívne pripravovali od mája minulého roku.

"Koncerty budú veľké a so všetkým, čo k tomu patrí. Budú v najväčších priestoroch, v akých sme kedy hrali. V Bratislave v Národnom tenisovom centre, a v Prahe vo Fóre Karlín. Na najväčšom pódiu s najsilnejším zvukom, aké sme kedy mali, s nami vystúpi štyridsaťčlenný orchester z Prahy. K nemu sme na posilnenie mohutnosti refrénov zavolali aj dvadsaťčlenný zmiešaný spevácky zbor Tirnavia z Trnavy a klaviristu Petra Preložníka. Dokopy nás tak bude na pódiu aj s dirigentom až 65,“ avizuje Vratko Rohoň.

Skladby na symfonický koncert zaranžoval talentovaný mladý český skladateľ Lukáš Sommer. Do novej koncertnej podoby postupne prepracovali veľké hity Ružová záhrada, Kašovité jedlá, Ráno či Právo na šťastie. "Okrem známych skladieb sme vybrali aj také, ktoré sme tak často nehrávali, ale v tejto forme doslova rozkvitli. Keď Lukáš poslal prvé demá, okamžite nám nabehli zimomriavky a slzy do očí. Bolo to niečo ako Piráti z Karibiku, veľký filmový štýl. Okamžite sme pochopili, že toto je cesta, ktorá dostane naše skladby na najvyššie poschodia hudby. Bude to VIP lóža hudobného kumštu spojená s našimi piesňami. Veľmi sa na to tešíme,“ dodal na záver s neskrývanou radosťou Vratko Rohoň.

debata chyba
Viac na túto tému: #Iné kafe #Lukáš Sommer #Peter Preložník