Fallgrapp predstavuje novinku Ostrov

Fallgrapp prichádza s novinkou v podobe singlu s videoklipom. Skladba Ostrov je predzvesťou nového repertoáru kapely, ktorý vychádza na novom albume v marci tohto roka.

18.01.2020 13:00
Fallgrapp Foto:
Fallgrapp prichádza s novinkou v podobe singlu s videoklipom.
debata

Skladba bola použitá vo vianočnom slovenskom filme Šťastný Nový Rok.

Slovenská kapela Fallgrapp je okrem svojej osobitej tvorby kombinujúcej elektroniku, pop, sláčikové nástroje a do lyriky zaodetú slovenčinu známa práve svojimi prepracovanými videoklipmi. Skladbu Ostrov, ktorá je ochutnávkou z pripravovaného albumu preto predstavuje, ako inak, s vizuálnym stvárnením.

„Jureš nám zveril veľmi jemný a citlivý song, svoju osobnú záležitosť. Naším cieľom bolo zobraziť rozpadajúci sa vzťah dvoch ľudí. Hoci spolu prežili mnoho krásneho, v momente, kedy sú si už úplne odcudzení si uvedomujú, že vzťah nie je možné stavať iba na spoločných spomienkach,” opisuje pražská skupina kreatívcov AZN kru, ktorá sa postarala o podobu videoklipu.

V piesni Ostrov jej autor Jureš Líška zachováva Fallgrappu vlastnú snovosť a tajuplnú exotiku v podobe jemnej elektroniky, hutných sláčikov a delikátneho, no naliehavého vokálu. O sláčikové aranžmány ku skladbe sa postarali Martin Majlo Štefánik a Spectrum Quartett. Skladba tiež dostala priestor vo filme v réžii Jakuba Kronera, Šťastný Nový Rok, ktorý beží v slovenských kinách od decembra minulého roka a ešte v predvianočnom období ho zhliadlo vyše stotisíc divákov.

Fallgrapp je slovenské hudobné zoskupenie podmanivo spájajúce elektroniku s akustickými nástrojmi, sláčikovým triom a ženským vokálom. Živé koncerty charakterizuje nezameniteľná intímna atmosféra, zaujímavo vrstvené aranžmány či netradičný prístup k slovenským textom.

Debutový album Rieka patrí k skvostom slovenskej hudobnej scény a nesie prvenstvo v počte získaných hudobných ocenení Radio_Head Awards v rámci jedného roka, kedy získal rovno štyri ceny – Album roka, Singel, Debut a Elektronická nahrávka roka 2014. Obsahuje skladby ako Ľadový útes, I.N.A alebo Vlasy, ktorej videoklip zaznamenal na Youtube viac ako milión zhliadnutí. V poradí druhý album, V hmle, sa vyznačuje väčšou pestrosťou a spoluprácami s menami ako Jana Kirschner, Vec, či Juraj Benetin (Korben Dallas). Aktuálne kapela pripravuje tretí štúdiový album.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Korben Dallas #Fallgrapp