Na javisku opery znova zažiari Simon Keenlyside

"Rodrigo je burič, horlivý a nekompromisný idealista," hovorí Simon Keenlyside. Popredný britský barytonista, ktorý už stvárnil postavu španielskeho infanta v londýnskej Kráľovskej opere, Benátkach, Viedni, Madride či Mníchove. V sobotu sa predstaví v úlohe jedného z hrdinov Verdiho opery Don Carlo na javisku Opery Slovenského národného divadla.

18.01.2020 11:00
Simon Keenlyside foto Uwe Arens Foto:
Britský barytonista Simon Keenlyside sa v sobotu predstaví v SND ako Rodrigo vo Verdiho opere Don Carlo.
debata

„Rodrigo je burič, horlivý a nekompromisný idealista,“ hovorí Simon Keenlyside. Popredný britský barytonista, ktorý už stvárnil postavu španielskeho infanta v londýnskej Kráľovskej opere, Benátkach, Viedni, Madride či Mníchove. V sobotu sa predstaví v úlohe jedného z hrdinov Verdiho opery Don Carlo na javisku Opery Slovenského národného divadla. Návštevníci národného operného domu v Bratislave sa s ním už mohli stretnúť pred dvoma rokmi.

„Ako Rigoletto som tu zažil krásne chvíle,“ spomína na prvé bratislavské hosťovanie vo svete populárny operný spevák. Ako dvorný šašo v dodnes atraktívnom opuse Giuseppe Verdiho, ktorý stojí pred neľahkou voľbou, či žiť v ponížený a hanbe, alebo sa postaviť na odpor. Vtedy netajil, že je to jedna z jeho obľúbených postáv, pretože testuje hranice jeho možností a schopností.

„Don Carlo je nádherný ansámblový kus,“ hovorí Simon Keenlyside o diele, ktorého veľkými témami sú viera, láska a vojna. „Verdi napísal úžasnú hudbu aj pre Filipa a Rodriga. Mladý idealista sa ocitne v rukách skúseného machiavelistického kráľa, ktorý ho napokon krok za krokom dovedie až k jeho koncu. Je to zaujímavá rola s náležitou dramatickou šírkou,“ opisuje príbeh Rodriga, ktorý sa z politických dôvodov musí vzdať opätovanej lásky k Elisabette di Valois. Za ženu si ju totiž vezme jeho otec Filip.

„Príbeh vychádza zo Schillerovej hry, ale je nesmierne aktuálny. Rozpráva totiž o tom, čo aj my žijeme,“ pripomína Diego de Brea. ,,,Môžeme si dnes vybrať bezpečnosť alebo slobodu. Väčšinou však volíme bezpečnosť, je to ľahšie. Slobodu si ani neželáme. Postavy Verdiho opery si ju zo srdca želajú. Chcú ostať verné samy sebe. Chcú sa zbaviť inkvizície, ktorú dnes nahradil kostol, aj vládcov, ktorých dnes nahradili oligarchovia," vysvetľuje slovinský režisér, spolupracujúci s mnohými európskymi divadelnými scénami, ktorý Verdiho Dona Carla v Opere SND inscenoval.

„Sústreďujem sa vždy na to, aby som vytvoril na javisku skutočnú postavu. A pri tom je dôležitý nielen môj hlas, ale aj herectvo,“ dodáva barytonista Simon Keenlyside. Rodák z Londýna, ktorý delí svoj čas medzi operu a piesňové recitály. Priznáva však, že ako zvedavého človeka ho zaujíma aj veľa iných vecí, ktoré so spevom nesúvisia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Opera SND #Giuseppe Verdi #Don Carlo #Simon Keenlyside