Slovenská filharmónia predstaví troch mladých umelcov

Po boku orchestra Slovenskej filharmónie sa vo štvrtok 23. januára sólovo predstavia členovia skupiny bicích nástrojov SF Peter Kosorín a Kiril Stoyanov. Za dirigentským pultom v bratislavskej Redute bude po prvýkrát stáť rodák zo Žiliny Lukáš Pohůneky.

22.01.2020 10:00
lukas pohunek mensie Foto:
Členov skupiny bicích nástrojov Petra Kosorína a Kirila Stoyanova povedie dirigent Lukáš Pohůnek.
debata

Kompozície pre sólo bicie nástroje sú v programoch koncertov SF raritou. Reduta ponúkne dvojkoncert pre vibrafón, marimbu a orchester francúzskeho skladateľa a perkusionistu Emmanuela Séjourného z roku 2012.

„Emmanuel Séjourné sa vo svojej tvorbe intenzívne venuje bicím a perkusívnym nástrojom. Vytvára v nich fúzie klasickej hudby s džezom, rockom a inými hudobnými žánrami. Dvojkoncert pre vibrafón a marimbu zaznie v interpretácii členov orchestra SF Kosorína a Stoyanova,“ priblížila tajomníčka Slovenskej filharmónie Marta Tolstova.

Program doplnia diela ruských skladateľov, a to Španielske capriccio, op. 34 Nikolaja Rimskeho Korsakova a Obrázky z výstavy Modesta Petroviča Musorgského, ktorý dielo skomponoval v roku 1874 ako suitu pre klavír.

„Musorgskij skomponoval desať geniálnych miniatúr, ktoré sú spojené motívom Promenády. Škriatok, Starý hrad, Hrajúce sa deti alebo Park v Tuilleries, Bydlo, Balet nevyliahnutých kuriatok, Samuel Goldenberg a Shmuyle, Trh v Limoges, Catacombae Sepulcrum romanum, Baba Jaga alebo Domček na stračej nôžke,“ uviedla Tolstova.

Suitu uzatvára monumentálna hudba Veľká brána Kyjevská. Pôvodnú klavírnu verziu suity zinštrumentoval Maurice Ravel. Program zaznie v naštudovaní dirigenta mladej generácie Pohůneka, ktorý spolupracuje s domácimi a zahraničnými telesami. V sezóne 2017/2018 pôsobil ako asistent šéfdirigenta London Philharmonic Orchestra Vladimira Jurowského. O rok neskôr sa ako dirigent podieľal na príprave spoločného orchestrálneho projektu londýnskych telies Southbank Sinfonia London a Academy of St. Martin in the Fields.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #Slovenská filharmónia #bicie