Zimné Konvergencie majú v hľadáčiku Johanna Sebastiana Bacha

Festival Konvergencie uvedie hudbu nemeckého barokového génia Johanna Sebastiana Bacha (1685 1750). Špeciálna zimná edícia medzinárodného festivalu komornej hudby zameraná na tvorbu jedného skladateľa sa uskutoční piatykrát, a to od 4. do 15. februára 2020 v Bratislave.

22.01.2020 13:00
konvergencie1 Foto:
Zimná edícia obľúbeného hudobného podujatia začína 30. januára koncertom vo Veľkom evanjelickom kostole.
debata

Na piatych zimných Konvergenciách zaznejú unikátne komplety Suít pre sólové violončelo (Robert Cohen, Jozef Lupták), Sonát a partít pre sólové husle (Ilya Gringolts, Milan Paľa), Brandenburské koncerty (Igor Karško, koncertný majster), Goldbergovské variácie (Miki Skuta, klavír) a výber z Partít pre čembalo (Mahan Esfahani).

Súčasťou zimnej edície festivalu bude aj organový recitál Wolfganga Zerera, detský koncert, prednáška o živote a diele Bacha, vedená Dr. Christine Blankenovou z Bach-Archiv Leipzig, či pridružené podujatie, v ktorom zaznejú Kantáty so Solamente naturali.

Na festivale s hudbou Bacha nebude chýbať organová hudba. Nástroj vo Veľkom evanjelickom kostole postavila v roku 1923 firma Rieger a až do 40. rokov 20. storočia plnil v Bratislave dôležitú úlohu koncertného nástroja. Organ patriaci počtom registrov medzi najväčšie na Slovensku prešiel v posledných dekádach náročnými opravami a bol zapísaný medzi kultúrne pamiatky.

Na Konvergenciách ho rozoznie významný nemecký organista Wolfgang Zerer. Ten pre festival pripravil program na mieru nástroja, ktorý je ideálny na interpretáciu hudby 19. storočia a prvej polovice 20. storočia. Okrem diel Bacha na koncerte zaznie tvorba skladateľov, ktorých nemecký barokový génius svojou tvorbou ovplyvnil. Koncert sa uskutoční 30. januára vo Veľkom evanjelickom kostole.

Pred organovým koncertom sa bude konať prednáška renomovanej špecialistky z Bachovho archívu v Lipsku (Bach Archiv Leipzig) o živote a diele Bacha vrátane najnovších poznatkov o recepcii skladateľovho diela na území Uhorska v 18. storočí. Prednáška sa uskutoční 30. januára v Goetheho inštitúte na Panenskej ulici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #organ #Konvergencie