Zuzka Navarová sa na nás díva a keď nás nezrušila, tak sme sa hádam nespreneverili...hovorí Lucia Šoralová

Lucia Šoralová je Slovenka, ktorá sa v Prahe zladila s českou kapelou. Podarilo sa im nadviazať na pôvodný Nerez s novou tvorbou, na ktorej sa podieľa aj ona vlastnými skladbami. Fanúšikovia ich pred pár dňami mohli vidieť na koncertoch v Bratislave a v Žiline.

23.01.2020 10:00 , aktualizované: 12:04
debata

VIDEO: Lucia Šoralová hovorí, že Zlom je zlomový pre všetkých a vo všetkom.

Video

Vlani ste vydali platňu Zlom. V čom je album zlomový pre kapelu alebo pre vás?

Vo všetkom. Naše stretnutie, spolupráca, rozhodnutie, že nadviažeme na pôvodný Nerez, žánrová pestrosť, ktorá je síce vlastná aj Zdeňkovi Vřešťálovi s Vítkom Sázavským, aj mne, ale každý sme priniesli svoje hudobné cítenie. Zlom medzi mužským a ženským svetom, už si nevládnem len ja sama a už si nevládnu ani oni sami, zlom medzi dvoma generáciami…

Kapela, s ktorou spievate a skladáte, sa už volá Nerez & Lucia, hráte nové piesne aj pôvodné piesne Nerezu…

Ano, voláme sa inak preto, lebo sme nechceli miasť fanúšikov a hrať sa na starý Nerez. To ani nejde. Starý Nerez už neexistuje 26 rokov. A už 16 rokov tu nie je Zuzka Navarová. Chceli sme pôvodne spolu vytvoriť úplne novú kapelu, ale dostali sme ponuku od Vladimíra Kočandrleho z Warner music, že nám vydá album, ak znovuzaložíme Nerez. Preto hrávame na koncertoch aj piesne Nerezu, aby žili ďalej, a, samozrejme, aj naše nové piesne. Na albume Zlom sú len dve staré nerezovky, ktoré nikdy nevyšli na štúdiovom albume, a bolo by ich škoda.

Na novej platni máte pestrú zmes žánrov a tém. Aký je to album? Kto sa na ňom podieľal?

Je to album náš. Podieľali sme sa na ňom my. Preto je taký čudný a farebný (úsmev). Zdeněk a Vítek priniesli skôr folk, bossu, džez, blues, a ja šansón, klezmer, gypsy a balkan style. Dokopy je to úplná zmeska, ale mne sa to tak páči. Zuzka Navarová evidentne smerovala k etnu a tak si myslím, že sme sa nespreneverili. A keď nás niekde zhora vidí a nezrušila nás, tak je to hádam v poriadku…

Za titulnú skladbu albumu ste vybrali Zlom, ako vznikla?

Zlom nám pripadal signifikantný pre to naše stretnutie a spojenie, a okrem toho sme sa jednohlasne zhodli na tom, že je vhodný ako titulná pieseň. Inšpiroval ma text od Silvie Kaščákovej, napísala som pieseň, ktorá ale chcela pokračovať, a tak som ju poslala aj bez textu Zdeňkovi, aby ho dopísal, Vítek si to trošku upravil a celé doaranžoval a Zlom bol na svete.

Jedna z nových piesní sa volá Bosá noha a spieva sa v nej, že „je třeba chodit bos, i když si natlučeš nos“. Máte pocit, že „chodíte životom bosá“ – že idete s kožou na trh? Kedy ste si naposledy „nabili nos“?

Ja som snáď nikdy nebola obutá! Mám až príliš odkryté karty. Obťažuje ma vyrábanie stratégií a splietanie sietí. A nos mam nabitý skoro stále. Ale rýchlo sa hojí a nezostávajú mi jazvy.

Na albume je aj skladba Neleťte, léta. Ako bežia roky vám? Máte dojem, že vám v niečom „ušiel vlak“ alebo sa, naopak, cítite v plnej sile?

Tú pieseň som napísala, keď som mala 24. Dlho som nevedela, ako ju uchopiť. Keď som ju priniesla do Nerezu, tak sa všetkým páčila, Vítek ju potom krásne zaranžoval a ja som do nej „dorástla“. Zatiaľ nijako výrazne netrpím starnutím. Po 35 rokoch detstva si užívam, že som dospelá žena.

Keď ste začali spievať s kapelou Nerez, mnohých to možno prekvapilo, lebo si vás pamätajú ako šansónovú speváčku. Ako ste sa našli? A ako vám to spolu funguje?

Ja som vždy bola na pomedzí žánrov. A Nerez patril medzi moje obľúbené kapely aj preto, že fungoval rovnako. Od folku cez blues, šansón až po etno, ktoré tam prinášala práve Zuzka, ako som neskôr zistila. Ale dokopy sme sa dali náhodou. Pôvodne som ich pozvala ako hostí na môj vianočný koncert, z ktorého vznikla nakoniec celá šnúra. Zatiaľ sa krásne dopĺňame a navzájom obohacujeme. Tak snáď nám to vydrží. Z obohacovania sa niekedy môže stať aj horor…

Žijete v Prahe už dlho, slovenské publikum vás pozná málo. Ako a kde idete pred publikum v Česku?

Slovenské publikum ma pozná rovnako, ako ma poznalo, keď som žila na Slovensku. Nikdy som nebola v strednom prúde. Snáď len kvôli muzikálom som sa tam občas priplietla. Ale nie je o čo stáť :-) V Čechách, tak ako aj na Slovensku, hráme v kluboch, v kulturákoch a v divadlách. Hráme pre naše publikum. Málokedy pre náhodných zablúdivších či zvedavcov. To býva len na festivaloch. Ale ja mám radšej, keď je väčšie percento tých, ktorí prišli cielene na nás, poznajú piesne, počúvajú texty a kupujú albumy…

Čo plánuje Nerez & Lucia v najbližšom čase?

Plánujeme natočiť ďalší album, zatiaľ nosíme pesničky a rozmýšľame, čo by sa čím hodilo, lebo umelci sú známi leňosi… Jednu pieseň, na ktorej sme sa všetci zhodli, sme už zahrali ako ochutnávku, takže pracujeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncert #rozhovor #Lucia Šoralová #šansón