30 rokov Indies

Kapely ako -123min., DVA, Květy, Zuby Nehty a mnohí ďalší budú patriť medzi hudobných gratulantov Indies Records. Toto kultové české hudobné vydavateľstvo oslávi v piatok 14. februára v brnenskom klube Sono 30. výročie svojej existencie. Narodeninový festival ponúkne na dvoch pódiách koncerty dvanástich kapiel.

02.02.2020 07:00
30 rokov Indies Dva Foto:
Skupina Dva
debata

„Vydali sme viac ako 800 titulov, stretli neuveriteľné množstvo skvelých muzikantov a speváčok. Úžasní ľudia a originálne nahrávky nás sprevádzali počas celých 30tich rokov a my sme za to všetko vďační. Chceme to osláviť a smelo vykročiť do ďalšej dekády,“ rekapituluje Milan Páleš, jeden zo zakladateľov Indies Records.

V piatkový večer, 14. februára, budú mať návštevníci osláv 30 rokov Indies príležitosť zažiť hneď niekoľko unikátnych koncertov. Historicky prvý vydaný album Indies Records nahrala rocková kapely Meat-House Chicago I.R.A., preto sa organizátori rozhodli aj tieto, dnes už HC legendy, pozvať na koncert v Sono klube. Na pódium sa tiež vráti famózna kapela DVA a úplne ojedinelý koncert zahrá po siedmich rokoch rapbluesová kapela Nuck Chorris Gang. Špeciálny koncert pripravuje aj kapela Květy, ktorá vystúpi v staršej zostave. Tento rok oslávi 30 rokov aj slovenská bluesová kapela ZVA 12–28 Band. Pripravené je aj hudobné prekvapenie pre deti a ich rodičov, ako prvý na festival vystúpi nespútaný Bombarďák (deti mladšie ako 13 rokov majú vstupe zdarma).

123minut Foto: Indies Records
30 rokov Indies 123minut 123minut

Jednodňový hudobný festival v brnenskej koncertnej sále Sono Centrum je oslavou 30. výročia založenia firmy Indies Records, ktorá sa od začiatku svojho pôsobenia venuje kvalitnej alternatívnej a nekomerčnej hudbe.

Stručná história

14. februára 1990 bol otvorený prvý obchod a požičovňa CD s názvom Indies, vtedy ešte na ulici Milady Horákovej 25 v Brne. Po roku fungovania obchodu vzniklo aj vydavateľstvo Indies Records s mottom: Vydávame hudbu, ktorá sa nám páči a ktorú radi počúvame. Od počiatočných rockových hudobných štýlov sa vydavateľstvo postupom času otvára ďalším žánrom. Vychádzajú folkové a folkrockové albumy, pridáva sa world music a folklór, ale nechýba ani blues, rock, jazz či rap. V roku 2005 vzniká aj nahrávacie Studio Indies a v roku 2007 sa vydavateľstvo delí na tri samostatné vydavateľstvá so spoločnou distribúciou. Pod značkou Indies Scope vzniká v roku 2009 aj agentúra Indie Producion. Celých 30 rokov funguje aj predajňa hudby a vstupeniek na koncerty. Pod značkou Indies vyšlo viac ako 800 albumov a titulov mapujúcich, až na malé výnimky (The Frames), kvalitnú českú a slovenskú autorskú hudbu. Pôvodné Indies prešlo od založenia v roku 1990 vývojom a množstvom premien. Napriek tomu, že v súčasnosti existuje šesť rôznych spoločností a pobočiek (Indies Scope, Indies Happy Trails, Indies MG, Predajňa Indies, Studio Indies, Indies Production) je táto značka vždy spojená s dobrou hudbou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Indies