Ivan Král zažil New York, aký sa už nezopakuje

Český rocker a basgitarista Ivan Král sa už v 70. rokoch dostal do spoločnosti významných amerických muzikantov, bol členom kapely hudobníčky a spisovateľky Patti Smith a neskôr si ho "privlastnil” rocker Iggy Popp.

04.02.2020 11:00
Ivan Král Foto:
Český rocker a basgitarista Ivan Král na archívnej snímke.
debata

S jednou z najväčších hviezd súčasnosti vydal koncom 80. rokov dva albumy. Ivan Král v nedeľu ráno zomrel. Mal sedemdesiatje­den rokov.

Začínal v pražskej bigbítovej kapele Saze a v 60. rokoch mu s bratom dovolili navštíviť rodičov, ktorí už v tom čase žili v New Yorku. Chlapci tam napokon zostali. Král tu vyštudoval hudbu a francúzštinu a prvé poriadne zamestnanie dostal vo vydavateľstve Apple Records, kde odpovedal na listy fanúšikov.

Ako basgitarista sa infiltroval do kapely Blondie a v 70. rokoch sa stal členom kapely Patti Smith Band. Pre pôvabnú umelkyňu napísal napríklad skladbu Pissing in a River či slávnejšiu Dancing Barefoot na albume Radio Ethiopia, podieľal sa aj na dnes už kultovej platni Horses. Kapela aj napriek úspechu v roku 1979 skončila, Král sa však nestratil.

Prvýkrát sa s Iggym Poppom stretol v roku 1973. "Asi som sa mu páčil. A on mne tiež. Vždy sa niekde objavil a povedal: S týmto chlapom budem jedného dňa hrať. A ja som mu odpovedal: Hej, preber sa. K spoločnému hraniu tak došlo, samozrejme, po tom, čo skončila Patti Smith. Nahrali sme pár albumov. To bola celkom šťastná náhoda,” spomínal Král v rozhovore pre český portál e15 v roku 2017.

Album Party označili kritici za najhorší v Igiho kariére, no Král bol na to hrdý. Nahrávanie trvalo pol roka a spolupráca so svojským Poppom sa niesla v duchu rockovej avantúry. "Bol to hrozný pôrod, pretože všetci, čo sa na tom podieľali, boli stále na kokaíne,” povedal Král. Objasnil, že Iggy Popp sa o kvalitu albumu zámerne nezaujímal, pretože vydavateľstvo, ktoré ho financovalo, nenávidel. Ivan Král sa okrem významných spoluprác venoval aj sólovej tvorbe. Bol súčasťou subkultúry slávneho hotela Chelsea a podobne ako väčšina jeho priateľov neohraničoval svoju kreativitu len hudbou. Kúpil si super 8 a neskôr 16 mm kameru a ako nadšenec začal natáčať bezprostredné útržky jeho každodennosti. Tvorili ju – vtedy mladé uchá a dnes ikony punku – Ramones, Talking Heads či Television. Z archívnych záberov poskladal Král podarený hudobný dokument The Blank Generation (1976).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #New York #Ivan Král